Weihnachtslebkuchen - Vánoční perníčky

2.11.2021
Různé

Německé trhy jsou známé nejen pro své vánoční perníčky, které voní široko daleko. Němci si na nich dávají opravdu záležet a také je to znát - perníčky jsou vždy nadýchané, měkké a mají různé příchutě a zdobení. Nejčastěji se prodávají velké kulaté perníčky, ale dají se koupit různé tvary. Výběr je opravdu velký.

Samozřejmě, že stojí za to se na německé trhy jet podívat a vychutnat si cukroví společně s vánoční atmosférou. Ovšem co si tyto výborné perníčky takhle upéct doma a užívat si je s rodinou v pohodlí?

Nic na tom není, recept se skládá pouze z pár ingrediencí a připrava je jednoduchá. Je ovšem důležité upéct je dostatečně dopředu, aby stihly do Vánoc pořádně změknout. Ale pozor, doporučujeme upéct několik dávek, protože jinak vám na Štědrý den nezbydou. :) 

Co tedy budeme potřebovat? 

Na perníčky (Lebkuchen):

200g hladká mouka (Mehl)

80g moučkový cukr (Puderzucker)

1 čajová lžička kypřicího prášku do perníku (Backpulver)

1 čajové lžička skořice nebo koření do perníku (Zimt oder Lebkuchengewürz)

1 vejce (Ei)

1 čajová lžička kakaového prášku (Kakaopulver)

2 polévkové lžíce medu (Honig)

50g másla (Butter)

Na cukrovou polevu (Glasur): 

1 vaječný bílek (Eiweiß)

120g moučkový cukru (Puderzucker)

A jaký je postup?

1. V jedné míse smíchejte mouku, moučkový cukr, kakaový prášek, vejce, kypřicí prášek a skořici. 

2. V menší míse rozšlehejte máslo s medem a směs přidejte do první mísy s moukou. Těsto zpracujte v robotu nebo ručně, dokud není tuhé a hladké.

3. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte 24 hodin odpočinout v lednici. Je to opravdu důležité, protože díky tomu se dá s těstem poté lépe pracovat.

4. Před vykrajováním nechte těsto ležet alespoň 30 minut v pokojové teplotě. Poté jej rozválejte na cca 0,5 cm silný plát a vykrajujte libovolnými formičkami. Zde se fantazii meze opravdu nekladou. :)

5. Vykrojené perníčky pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 5 minut.

6. Mezitím si připravte cukrovou polevu - vyšlehejte bílek s cukrem do pěny. Hotové perníčky nakonec ozdobte cukrovou polevou, uchovejte někde v chladu (a v bezpečné vzdálenosti od mlsných členů rodiny :) ).

7. A to je vše! Pak už stačí jen před Vánoci vyndat perníčky na stůl a vychutnat si je.

Pokud se pro pečení perníčků dle našeho receptu rozhodnete, přejeme, ať se vám podaří a dobrou chuť! :)

Autor
článku

Michaela Týblová

Mohlo by se hodit...