Se Třemi králi po Evropě: Je libo královský koláč?

6.1.2021
Různé

 

fotoL’Épiphanie, Día de los Reyes Magos, Heilige Drei Könige nebo Little Christmas, to vše jsou označení pro dnešní svátek Tří králů. A kdo všechno se dnes může králem nebo královnou stát?

Dnešní den Tří králů zakončuje vánoční svátky a zároveň připomíná návštěvu tří králů Ježíška v Betlémě, kterému přinesli dary. A právě tuto událost si připomíná mnoho států svými vlastními tradicemi. Ptáte se, které to jsou?

Tak třeba ve Francii se v tento den nazývaný L’Épiphanie peče slavnostní koláč jménem Galette de Rois (Králův koláč). Koláč z listového těsta a marcipánu v sobě ukrývá malou figurku. Ten, kdo ve svém kousku koláče objeví zapečenou figurku, tzv. fève, stává se králem nebo královnou po zbytek dne a na hlavu si nasadí zlatou korunu. Tato tradice se ve Francii drží dodnes a téměř na každém rohu si můžete koláč zakoupit.

Obdobně je tomu tak i ve Španělsku, kde se svátku říká Día de los Reyes Magos, v překladu Den kouzelných králů. I Španělé mají svůj koláč ve tvaru prstenu, tzv. Roscón de Reyes (Králův prsten), do kterého pro změnu zapékají jednu suchou fazoli a figurku krále. Kdo najde figurku, stává se pro tento den králem. A kdo najde fazoli, musí příští rok koláč zaplatit. Tradičním koláčem ale oslavy ve Španělsku nekončí. Konají se zde totiž i průvody plné masek a dětem se rozdávají sladkosti. Ale především nadělují Tři králové vánoční dárky.

Stejně jako ve Španělsku, ani v Itálii nenosí dárky Ježíšek 24.12., ale naopak Babbo Natale 25. prosince. A podruhé, právě 6.1. na den Epifania, naděluje dárky ošklivá ale hodná čarodějnice Befana. Hodným dětem rozdává dobroty a zlobivým uhlí.

Ptáte se, kde slaví již zmíněné Little Christmas? Podle tradice se dříve právě v tento den slavily v Irsku Vánoce. Dnes je 6. leden nazýván i jako Women’s Little Christmas, kdy si v tento den užívají ženy zasloužený odpočinek po všech starostech s přípravami Vánoc a jdou se ven s kamarádkami bavit.

A u nás? U nás jsou tradice podobné jako v sousedním Německu, kde slaví tzv. Heilige Drei Könige. Tradičně se děti převlékají za krále a chodí koledovat, zpívají písně a vybrané příspěvky darují na charitu.

A co vy, už víte, zda si zkusíte upéct Gallet de Rois nebo spíše preferujete španělský Roscón de Reyes? A kdo se dnes stane u vás králem či královnou? Nebo pozvete Befanu či radši oslavíte Women’s Little Christmas? Ať tak či onak, přejeme Vám pěkné zakončení vánočních svátků a hodně zdraví do nového roku!

 

 

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...