Paella, gazpacho, tapas a na závěr churros

29.4.2021
Různé

K cestování a poznávání nových měst neodmyslitelně patří ochutnávání místní kuchyně a poznávání nových chutí. Dnes jsem si pro vás připravila typické španělské pokrmy, které při návštěvě Španělska rozhodně nesmíte vynechat!

Španělská kuchyně patří mezi lehké, chutné a především pestré, kde si vybere opravdu každý. Španělé mají své jídlo velmi rádi a umějí si ho vychutnat. Netají se tím, že jsou schopni u večeře vydržet i několik hodin.

 

Paella

Jedno z nejoblíbenějších španělských jídel, které pochází z Valencie. Paella se skládá z rýže na šafránu, která se smíchá buď se zeleninou, kuřecím masem či mořskými plody. Připravuje se a zároveň i servíruje z velké pánve, která se umístí doprostřed jídelního stolu a každý si může nabrat kolik jen chce.

 

Gazpacho

Gazpacho je zeleninová polévka, která je známá především proto, že se podává studená. V polévce převládá chuť rajčat, citrónové šťávy a česneku. Studená se servíruje z jednoho prostého důvodu a to, že pochází ze slunné Andalusie a historicky měla za cíl především schladit v horkém létě.

 

Tapas

Tapas nepředstavuje přímo druh konkrétního jídla, ale spíše styl, kterým se dá jídlo konzumovat. V momentě, kdy si jdete sednout do baru a objednáte si nějaký nápoj, automaticky vám s ním donesou i nějaký drobný tapas. Podává se na malých talířcích, jí se především rukama a sdílí se se všemi u stolu. Tapas představují různé drobnosti v podobě oříšků, oliv, nakrájených sýrů či jamón serrano (španělská šunka). Může se podávat i teplé v podobě zapečených brambor, marinovaných mořských plodů, nebo různých jiných dobrot. Různorodosti tapas se meze nekladou.

 

Churros

Tipuji, že název pokrmu churros se na první pohled nejeví tak, že se jedná o lahodně sladký dezert, přesto přesně takový je. Najdete jej v každém jídelním lístku, stáncích či pekárnách. Churros jsou podlouhlé vroubkované tyčinky, jejich chuť můžeme přirovnat k českým koblížkům. Servírují se obalené ve skořici s cukrem a hrnkem husté čokolády, do které si je namáčíte.

 

Malý tip!

Nejznámější churrería se nachází v centru Madridu a jmenuje se  Chocolatería San Ginés. Zajímavostí je že má otevřeno 24 hodin denně. Dle toho můžeme říct, že správný čas na churros je doopravdy kdykoliv!

 

Zaujalo vás některé z těchto jídel? Tak neváhejte a při vaší cestě do Španělska nezapomeňte navštívit nějaký z místních barů. Nelekejte se, když se vás číšník zeptá ¿Vas a compartir? v překladu - Budete jíst dohromady? Ve smyslu, že budete sdílet jídlo s ostatními u stolu.

 

Jak jsem již zmiňovala v úvodu, strávený čas v restauraci je pro Španěle čas odpočinku a relax s rodinou či přáteli. Rozhodně nikam nespěchají a chtějí si tyto chvilky užít naplno, proto si vždy objednají více druhů jídla a následně si každý bere to, na co má zrovna chuť.

 

Jaké jídlo vás zaujalo nejvíce?

 

Obecná španělština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...