Novoroční předsevzetí - jak si stanovit své cíle?

30.12.2020
Různé

Říkáte si nový rok, nový začátek? Od 1. začnu. Bezva! Tak pojďte do toho, zkuste se zastavit, zhodnotit uplynulý rok a zamyslet se nad tím, co byste chtěli v novém roce změnit a čeho byste chtěli dosáhnout. Je důležité stanovit si konkrétní cíle a nejen přání. Protože když budete mít napsané konkrétní cíle, jeví se vám jako víc reálné a možné je splnit. Jděte si za tím, co by vás nejen v novém roce dělalo spokojenější a šťastnější.

V dnešním příspěvku bych vám ráda ukázala pár kroků jak si stanovit své cíle tak, aby nám opravdu vydržely a snažili jsme se v nich zlepšovat nejen jeden rok, ale postupně po celý náš život.

1. Rozdělit si své cíle na konkrétní oblasti - Naše předsevzetí se často skládají z mnoha oblastí např.: práce, škola, vzdělávání, zdraví životní styl a další. Proto je důležité zaměřit se na každou z těchto oblastí individuálně a tak k ní i přistupovat. Ráda bych si jako příklad zvolila vzdělání a to konkrétně vzdělávání v jazycích. Naučit se nový cizí jazyk patří mezi předsevzetí mnoha z nás. Pojďme si to tedy rozklíčovat.

2. Říct si, kam jsem se zatím v daném bodu dostala - Je důležité zamyslet se nad tím, kam jsem se s jazykem dostala. Být k sobě upřímný je bod číslo jedna. Říct si, jestli jsem mu vyhradila tolik času kolik jsem si přála, zda jsem kladla na svůj cíl dostatečný důraz a snažila se mu věnovat naplno. Možná vám dojde, že jste se na svůj cíl tolika nesoustředili a v tom momentě hledejte důvody proč, protože jen tak se v novém roce vyvarujete stejným chybám.

3. Uvědomit si, kam bych se chtěla v budoucnu posunout - Nejlepší je být konkrétní, proto předsevzetí jako je ‘'chci se naučit perfektně anglicky, nebo španělsky'' nechte stranou. A zaměřte se na jazyk s konkrétním cílem —> chci se dostat na úroveň B1, nebo chtěla bych bez problému přečíst svou oblíbenou knihu v originále. Tak abych věděla, že ačkoliv je přede mnou kus cesty, postupem času se dostanu ke svému cíli. Všechny body, které vás napadnou si zapište a snažte se je následovat.

4. Co proto začnu dělat - Napište si body, které vás napadají a které byste rádi pro své zlepšení dodržovali. Zapište si ty nejpřesnější body, protože i malé krůčky vás dokážou posunout. Je mnoho možností jak se naučit cizí jazyk, ať už jako samouk pomocí knížek, nebo využití jazykových kurzů, které vás posunou tam kam si přejete. Důležité je říct si, jakým způsobem se chci učit a snažit se najít například jazykovou školu, která by mi vyhovovala.

5. Přenést svůj cíl do běžného života - V oblasti jazykového vzdělávání, bych určitě zvolila co možno nejčastější používání, sledování filmů, přečíst si knížku v daném jazyce, kontaktovat jazykovou školu, a začít se jazyk učit naplno. Dejte si pravidla, které budete dodržovat. Napište si je do diáře, nebo do svého To Do Listů a následujte je, protože jen pílí dokážeme dosáhnout toho co si přejeme.

Pár rád, které vám mohou pomoci:

  • Dejte si svůj cíl na viditelné místo - Můžete si dát upozornění do telefonu, nechat si poznámku ve svým diáři, prostě tak aby se vám co nejčastěji zobrazoval a připomínal.
  • Najděte parťáka, který do toho půjde s vámi - Myslím si, že přísloví - Ve dvou se to lépe táhne, je skvělým příkladem, proč si najít parťáka na jazykové kurzy.
  • Buďte realističtí - Dejte si cíle, kterých je možné dosáhnout.
  • Vymyslete si odměnu - Je dobré mít motivaci, protože s motivací nám jde vše mnohem lépe. Například pokud pokročíte v němčině na úroveň A2 pojedete se za odměnu podívat do Berlína, nebo když dosáhnete v angličtině vyšší úrovně zkusíte Cambridgeské zkoušky.

Tak si letos nezapomeňte dát svůj cíl, protože když máte cíl, máte cestu a ta vás dovede tam kam chcete.

Krásný nový rok 2021!

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...