Natal tropical aneb tak trochu jiné Vánoce v Brazílii

2.12.2020
Různé

Zatímco my máme Vánoce spojené se zimou, v ideálním případě s procházkami v mrazivých dnech, se zahříváním se hrníčkem svařáku nebo punče a s očekáváním sněhových vloček, v Brazílii jsou Vánoce uprostřed léta. Není tak výjimkou, že teploty na Štědrý den dosahují i 30 stupňů Celsia. Brazilské Vánoce, neboli “natal brasileiro”, jsou tedy od naší představy hodně vzdálené. Pojďme si je ale přiblížit!
 

Ačkoliv je Brazílie silně katolickou zemí, Vánoce už zdaleka nejsou tak ortodoxním svátkem, a především vlivem USA se stávají hlavně ve velkých městech jako je Rio de Janeiro nebo São Paulo více konzumním svátkem. Rodiny už na začátku prosince své domy plní vánočními dekoracemi, vánoční stromky nezřídka zdobí už na konci listopadu a užívají si všudypřítomných světýlek a barev. Jen si je neužívají jako my v šálách a rukavicích, ale často na pláži v plavkách. I v Brazílii si lidé pouští vánoční koledy, které ale většinou nejsou tak pomalé jako ty, které známe. Mají ale i klasickou koledu, kterou my známe jako Tichá noc. V portugalštině se jmenuje Noite Feliz a odráží především katolické vnímání Vánoc.
 

Vzhledem k vysokým teplotám v průběhu dne probíhají vánoční oslavy až v pozdějších večerních hodinách 24. prosince. Rodiny usedají k vánočnímu tabuli až kolem 21. hodiny. Na stole nesmí chybět vánoční pečený krocan (Brazilci milují USA), vánoční rýže, do které se často přidávají rozinky (bez rýže není brazilské jídlo brazilským jídlem), vánoční farofa, což je na másle opražená manioková mouka s nejrůznějšími dalšími ingrediencemi, jako jsou mandle či jiné ořechy, sušené ovoce, nebo se dělá na slano se slaninou. Častý je také bramborový salát, který kromě brambor obsahuje také mrkev a kukuřici. Jako dezert se objevuje domácí puding, italské panettone či kokosový krémU stolu se sedí několik hodin a v průběhu večera často do domu přichází nejrůznější lidé, přátelé rodiny, kteří s sebou přivádí další lidi. Vánoce jsou pro Brazilce jedním z mnoha důvodů setkávání se. V jedné domácnosti se tak během večera mohou vystřídat klidně i desítky lidí.

 

O půlnoci si potom celá široká rodina připije šampaňským a všichni si popřejí šťastné a veselé Vánoce s typickým objetím a polibkem. Toto přání je často záležitostí několika desítek minut, protože lidí je opravdu hodně. O půlnoci z 24. na 25. prosince jsou po celé Brazílii také časté ohňostroje. No a po půlnoci je konečně čas na rozbalování dárků. Tím ale Vánoce pro Brazilce nekončí, většinou se tu noc vůbec nejde spát a až do rána je rodina pospolu a oslavuje. Časem se k šampaňskému přidává i tradiční brazilská pálenka, Cachaça. 
 

Brazilské Vánoce se od těch našich liší v mnohém, ale to základní zůstává - strávit čas v okruhu svých blízkých a každý okamžik si užít plnými doušky.

 

Feliz Natal!


 

Obecná portugalština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...