Literární podzim

23.9.2021
Jazykové vzdělávání

Podzim už je oficiálně opět tady a s ním přichází i samozřejmě chladnější počasí a stále se prodlužující večery, které jsou ale ideální příležitostí dát větší prostor knihám a začíst se do nějaké pěkné knížky. A proč rovnou nedat šanci zjednodušené nebo bilingvní literatuře?

Naučit se cizí jazyk není jen tak jednoduché a ne každému vyhovuje biflování se slovíček a frází nazpaměť. Každý ale chápe, že právě slovní zásoba je pro ovládnutí cizího jazyka naprosto stěžejní. A právě zjednodušená literatura nabízí nenucenou  příležitost, jak si skvěle rozšířit slovní zásobu a lépe pochopit běžnou hovorovou mluvu.

Jak už název napovídá, zjednodušená literatura nabízí svým čtenářům děj, kterému jednoduše a bez větších obtíží porozumí, i když je napsaný v cizím jazyce. Záměrně jsou volena známá a jednoduchá slovíčka nebo taková, která si čtenář může z kontextu jednoduše odvodit. Proto tyto knihy nemusíte číst se slovníkem v druhé ruce. Ideální je číst plynule dál, význam slovíček si odvodit z kontextu, případně si některá neznámá v textu zvýraznit, a poté si je ve slovníku vyhledat, a to především, jedná-li se o stále se opakující slovíčko, kterému nerozumíte. 

Další možností cizojazyčné literatury je bilingvní neboli zrcadlová četba. Tyto knihy, narozdíl od zjednodušené četby, nejsou kompletně psané v cizím jazyce, ale jsou psány dvojjazyčně. Tedy na jedné stránce máte text například ve španělštině a na té druhé v češtině. Jednoduše se tak můžete v ději zorientovat a slovíčka si přeložit. 

Co považuji za velké plus tohoto typu cizojazyčné literatury, je to, že často jsou takto zpracována známá literární díla. Například díla George Orwella, Williama Shakespeara a spousty a spousty dalších autorů, jejichž tituly jsou velice často součástí povinné četby a jejich děje jsou nám tak známé a blízké.

Druhou výhodou, kterou takovéto knížky skýtají a která je pro učení se cizích jazyků také velice důležitá, je skutečnost, že tyto knížky jsou přizpůsobeny různým jazykovým úrovním. Proto je tato četba vhodná jak pro začátečníky, tak pro velice pokročilé studenty. Nabídka titulů je opravdu široká, od dětských pohádek a příběhů, přes dobrodružnou literaturu a detektivky až po romány a mnoho dalšího, takže si vybere opravdu každý. Ba dokonce to může být například skvělý dárek. Jak pro děti, tak pro dospělé.

Číst cizojazyčnou literaturu je jednodušší, než si myslíte! Tak proč to nezkusit a nemít pěkný a obohacující literární podzim?

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...