Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem aneb proč se učit cizí jazyk

11.11.2020
Jazykové vzdělávání

Máte v plánu cestování po Evropě a vaší velkou obavou je, jestli se domluvíte? Míříte už po několikáté do vašeho oblíbeného španělského města a chtěli byste si objednat tapas ve španělštině? Vzhledem k práci, kterou máte, je nezbytné odbourat vaši jazykovou bariéru? Nebo vám prostě připadá, že byste se měli učit cizí jazyk, protože jste Češi a vaším rodným jazykem není zrovna hojně používaný jazyk, jako je například angličtina, němčina nebo čínština?

 

V následujících řádcích vám nastíním alespoň pár bodů, kvůli kterým byste se měli učit cizí jazyk. Ideální možností pro to jsou jazykové kurzy, které vás posunou tam, kam potřebujete.

 

Je mnoho důvodů proč se lidé učí cizí jazyk. Naprostá většina lidí se učí cizí jazyk především z důvodu lepších výsledků ve škole, nebo dosažení lepšího uplatnění na trhu práce. Dle mého názoru je hlavní důvod, proč se učit cizí jazyk, touha se dorozumět, znát víc a umět něco nového.

 

Cizí jazyk by se měl učit každý, kdo má zapálení a chce se vzdělávat. Myslím si, že není důležité, jaký jazyk se učíme, protože i rodilý mluvčí angličtiny nemá vyhráno a může se naučit spoustu jiných, ačkoliv méně používaných, jazyků. Smyslem učení není mít perfektní výsledky, vést plynulou konverzaci bez chyb, nebo skládat jazykové zkoušky. Je to právě náš chtíč se jazyk naučit, protože chceme být lepší a posouvat se dál. Učení se cizího jazyka nejen obohacuje a procvičuje náš mozek, ale také nás dělá chytřejšími a samostatnějšími lidmi.

 

Kdyby mi někdo položil otázku, proč se učím cizí jazyk, bez rozmyšlení bych řekla, že chci, baví mě to a mám vždy velkou radost, když se naučím něco nového a mohu to použít. Dorozumět se v zemi, kam jedu, vzdělávat se v kultuře daného jazyka, sledovat seriály v originále a nebýt závislá na úplném překladu je skvělé! Dále bych řekla cestování. Cestovat mě hrozně baví a v momentě, kdy cestuji do jakékoliv země, přijde mi skvělé naučit se alespoň základní fráze se kterými si dokážu říct například: základní slovíčka jako je dobrý den, děkuji a na shledanou, říct si o pomoc při hledání trasy nebo si objednat jídlo. Nejen, že si můžeme získat přízeň u místních obyvatel, ale také se můžeme dozvědět něco víc o místě, kde jsme. A každý takovýto krátký rozhovor nás posouvá dál. V neposlední řadě bych ráda zmínila fakt, že se učím jazyk, protože je to v dnešní době nezbytné a potřebuji to ke svému studiu, práci. Ale je důležité si hledat především ty zajímavé důvody.

 

Zapomeňme na důvody jako jsou: “V práci mi řekli, že se to musím naučit” nebo “Zase píšeme test a musím si to rychle zapamatovat”. Zkusme si každý najít svůj důvod, proč se chceme jazyk učit. V momentě, kdy přijdeme na svůj vlastní důvod, máme vyhráno, protože teď už nám zbývá jenom začít.

Doufám, že jsem vám tímto příspěvkem dala brouka do hlavy a budete se ptát sami sebe: ''Proč vlastně studuji pouze angličtinu?'' nebo ''Proč vlastně žádný jazyk ještě nestuduji?’’. Každý z nás by se měl vzdělávat a nastavit si cíle, kterých chce dosáhnout. A věřte, že na studium cizího jazyka není nikdy pozdě.

A nezapomínejme: ‘'Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem!’'

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...