Jak se posunout v jazyce dále, když už nejste úplný začátečník

24.2.2023
Jazykové vzdělávání

První tip je časově velmi nenáročný, v podstatě jde o to, abyste si sami vytvořili takové prostředí, kde se jazykem co nejvíce obklopíte. Může jít například o to nastavit si telefonní nebo jiné zařízení do daného jazyka, když už koukáte na filmy, pusťte si je výhradně v daném jazyce, ideálně i s cizími titulky, kdykoliv o něčem přemýšlíte, snažte se vést rozhovor v hlavě také tím jazykem, nebo si poznámky v telefonu pište v cizím jazyce. Díky tomu pro Vás bude přemýšlení a běžné fungování v daném jazyce o to přirozenější.

Kromě klasického čtení v cizím jazyce zkuste si číst nahlas sami pro sebe. Během této aktivity nejenže vnímáte psaný text a jeho gramatické a pravopisné náležitosti, ale také procvičujete svou výslovnost a zároveň jazyk posloucháte. Pokud byste tento tip vyzkoušeli, doporučuji při výslovnosti co nejvíce "přehánět". Jde o to, že se před ostatními často stydíme, a tak jsme rádi, když dokážeme slovně vyjádřit myšlenku, ale většinou přitom nedbáme na výslovnost. Když se sami před sebou naučíte výslovnost procítit, před ostatními bude potom výslovnost tak akorát.

Ne příliš rozšířenou metodou je shadowing, neboli stínování. Tato metoda spočívá v tom poslouchat rodilé mluvčí (nejčastěji ve filmech, seriálech, nebo například podcastech) a snažit se co nejvěrohodněji zopakovat danou frázi. Nejenže si nacvíčíte taková slovní spojení, která by Vás třeba ani sama nenapadla použít, ale také uslyšíte, v jakých slovech děláte chybu při výslovnosti.

Nakonec bych jen ráda zdůraznila, ať se opravdu nebojíte chybovat. Abyste uměli skvěle nějaký jazyk, musíte si projít fází učení, To, že někde uděláte chybu, je jen důkazem, že se snažíte a učíte. Ani na vyšší úrovni nemusíte vědět všechno a nemusíte si proto říkat "Tohle už bych měl/a asi vědět". Co takhle naučit se být zase v něčem pro jednou nedokonalý? :)

A samozřejmě velmi osvědčená rada je najít si někoho, kdo jazyk perfektně ovládá a Vaši cestu povede, poradí Vám, na co se zaměřit a bude s Vámi konverzovat v jazyce co nejvíce. S tím Vám rádi pomůžeme. Budeme rádi, když Vás uvidíme v jednom z našich kurzů.

Autor
článku

Tereza Huráňová

Mohlo by se hodit...