Jací jsou Němci a jak se chovat v Německu?

19.10.2022
Různé

 

Protože na našich sociálních sítích máme měsíc říjen věnovaný německému jazyku, slušelo by se podívat i na německou náturu. Na co se při setkání s rodilcem z Německa připravit?

Němci mají opravdu rádi dochvilnost a plánování. Řád a pravidla – to je jejich. Nějaká improvizace nepřichází v úvahu. Asi si umíte představit, jak psychicky
náročná pro ně musí být například návštěva Itálie.

Němci jsou opravdu precizní. Vše, co dělají, musí být nejlepší a v nejvyšší kvalitě. S tím souvisí i to, že svůj názor před ostatními projeví jen tehdy, pokud o
něm jsou stoprocentně přesvědčeni a cítí se kompetentní k tomu svůj názor přednést.

Zároveň to jsou velcí tradicionalisté. Jsou pyšní na svou zemi, na svůj národ. Málokdy si uvědomují, že v ostatních zemích jsou spíše neoblíbení.

Když pojedete do Německa, dejte si velký pozor na gesta. I jen za poklepání na čelo vám hrozí pokuta. Tři prsty do tvaru W a jiná neonacistická gesta jsou tabu
úplně.

Němci celkově moc nemají rádi, když někdo vyčnívá z řady. Pokud uděláte něco, co od vás nebudou čekat, ihned k vám budou ostražití. A to stačí špatně zaparkovat auto nebo sundat sako v nevhodnou chvíli. I s navazováním přátelství jsou Němci opatrní. Pokud se na jejich listině objevíte jako vhodný kandidát, dlouho si vás budou prověřovat. Pokud ale pak přijdete na ohlášenou návštěvu, budou k vám velmi pohostinní. Pozor – Němci často oddělují práci a soukromí. Nepočítejte tedy moc s tím, že byste si vybudovali přátelský vztah s kolegou i mimo pracoviště.

Němčina je sama o sobě tvrdá a využívá mnoho hlásek, které křiví obličej do rysů, které máme spojené s negativními emocemi. Proto se nám mohou Němci zdát jako ne zrovna pozitivní národ, i když na tom má svůj velký vliv německý jazyk.

Připravte se, že Německo je hodně byrokratický stát. Co nemáte písemně, to neexistuje. Vše se posílá poštou, takže si umíte představit, jak vyřizování trvá dlouho.

Němci nepatří zrovna mezi stát, který by si liboval v humoru. Dejte si tedy pozor na jazyk, ať náhodou neutrousíte něco, čeho byste později litovali. Mohlo by se to třeba objevit na černé listině někoho, kdo vás zvažuje jako budoucího možného přítele ze zahraničí.

Pokud se chcete dozvědět něco o německých slovíčkách nebo o zajímavostech ze země našich sousedů, určitě navštivte náš instagram – institut_jazykoveho_vzdelavani.

Zároveň se určitě neváhejte podívat na naši aktuální nabídku kurzů němčiny.

Obecná němčina

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Klára Coufalová

Mohlo by se hodit...