Italský vánoční průvod s pochodněmi

15.12.2022
Různé

Přestože Italové tráví vánoční svátky velmi podobně jako my, najde se i několik odlišností, které stojí za to zmínit. Mezi obzvlášť unikátní vánoční zvyky patří průvod s pochodněmi, který se jmenuje Ndocciata a slaví se převážně v oblasti Molise ve městě Agnone. Dříve se Ndocciata slavila 8. prosince, dnes ji můžete zahlédnout dvakrát do roka, a to buď v původní datum, či 24. prosince na Štědrý den.

Pojďte si s námi ukázat, co takový svátek obnáší!

Jakmile se ve městě rozezní zvony kostela svatého Antonína, vyjde do ulic nespočet skupin lidí oblečených do tradičních kostýmů. Tito lidé nesou pochodně, které se v italštině označují ndocce a díky nimž se davu zahalenému v plamenech říká řeka ohně. Pochodně mohou mít různé tvary a velikosti, obvykle se však jedná o tvar vějíře zakončeného větvemi jedle stříbrné. Hlavní tělo ndocce je vyrobeno z borového dřeva, a tak je velmi těžké. Nejtěžší z pochodní váží 140 kilogramů, nese ji přitom jen jeden člověk.

Není jasné, proč přesně Ndocciata vznikla. Je možné, že má celá tradice spojitost se zimním slunovratem a plameny pochodní mají symbolizovat slunce. Existuje ale i teorie, že při svátku oheň sloužil k odhánění a zastrašování čarodějnic. Nyní je Ndocciata vnímána jako spálení všeho špatného, co se nám v minulosti událo, abychom v dalším roce mohli začít zase s novým štítem.

Během Ndocciaty si můžete v Agnone odběhnout i na vánoční trhy. Tamější výběr nabízí širokou škálu laskomin, s nimiž se vám bude průvod sledovat ještě příjemněji. Až si budete objednávat třeba výtečný chléb panettone, můžete využít znalosti z našich kurzů a oslnit místní skvělou italštinou.

Obecná italština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Denisa Draxlerová

Mohlo by se hodit...