Dýňová sezóna je tu! Upečte si pravý americký pumpkin pie.

30.9.2020
Různé

S podzimem přichází období dýní. Dýňové recepty jsou oblíbené po celém světě, ovšem neodmyslitelně patří nejvíce k USA a Kanadě. Dýňový koláč, neboli “pumpkin pie”, je jedním z nejoblíbenějších dezertů Američanů a je také tradičním pokrmem při oslavě Díkůvzdání.

 

Tento dezert má mnoho variant a každá rodina ho dělá “po svém”. Co je ovšem jisté, že jeho příprava není nijak obzvlášť náročná a zvládne ji tak každý. 

Nalaďte se také na podzimní atmosféru a upečte si tuto americkou pochoutku podle našeho receptu!

 

Ingredience:

 

Na těsto:

  1. 250 g hladké mouky
  2. 125 g másla
  3. půl lžičky soli
  4. voda dle potřeby

Na náplň:

  1. 2 hrnky dýňového pyré
  2. 200 g smetany (vysokoprocentní)
  3. 3 vejce
  4. 100 g třtinového cukru
  5. půl lžičky soli

Koření:

  1. 2 lžičky skořice
  2. 1 lžička mletého zázvoru
  3. půl lžičky muškátového oříšku
  4. půl lžičky mletého hřebíčku
  5. půl lžičky kardamomu
  6. půl lžičky badyánu
  7. citronová kůra z malého citronu

 

                           

 

Postup:

 

Dýni rozkrojíme na větší kusy a dáme péct do trouby na 180°C. Délka pečení záleží na velikosti kusů, ale pečeme, dokud není dýně měkká. Po upečení z dýně odstraníme slupku a necháme vychladnout.

 

Mezitím si připravíme těsto. Do mísy si připravíme mouku, sůl a rozkrájené máslo. Hnětením vytvoříme kompaktní hmotu a po lžících přidáváme vodu, dokud nevznikne vláčné těsto. Těsto vyválíme a vyložíme jím větší kulatou formu. Dáme péct asi na 10 minut do trouby na 180°C

 

Než se těsto upeče, připravíme si náplň. Vychladlou dýni rozmixujeme na jemné pyré a dochutíme kořením. V další míse smícháme smetanu s vajíčky a přidáme k okořeněnému dýňovému pyré.

 

Hotovou směs nalijeme na korpus a dáme péct ještě na 30-40 minut. Po upečení necháme vychladnout.

 

Pak už nezbývá než popřát dobrou chuť!

 

Autor
článku

Michaela Týblová

Mohlo by se hodit...