Co určitě nedělat v Řecku?

17.5.2023
Různé

Květen je na našich sociálních sítích ve znamení Řecka a řečtiny. Léto je před námi a určitě někteří z vás mají v plánu letošní dovolenou strávit právě v Řecku. Čemu se při návštěvě této destinace určitě vyvarovat?

 

Nespěchejte

Jste na dovolené, užívejte si místní atmosféru. Hlavně tedy i kvůli tomu, že okolnosti vás donutí nespěchat. Jízdní řády fungují jen orientačně - půl hodina sem, půlhodina tam. V tomto případě čas opravdu nic neznamená. Jediné, na co si musíte dávat pozor, je čas u lodní dopravy. Ta totiž jezdí opravdu přesně.

 

Toaletní papír nepatří do záchodu

Použitý toaletní papír určitě neházejte do záchodu, nýbrž do odpadkového koše vedle. Řecká kanalizace je totiž příliš úzká a dost často se ucpává. Věřte, že obzvlášť v létě při vysokých teplotách se tomuto maléru chcete vyvarovat.

 

Neukazujte, že je něco OK

Toto pro nás nevinné gesto má v Řecku úplně jiný význam. Představte si pod ním něco, co má společného s intimní náklonností mužů. V Řecku je toto gesto považováno za nejvyšší možnou sprosťárnu.

 

Nechoďte na svatá místa s odhalenými rameny a koleny

Řekové věří, že ikony, umístěné v kostelech, klášterech i kapličkách, nás vidí. Proto je důležité nerozptylovat je při jejich rozjímání. Pokud některé ze svatých míst navštívíte v tílku či v kraťasech, pravděpodobně počítejte s tím, že u vchodu obdržíte šátek na zakrytí ramen či pro použití jako delší sukni. Platí pro dámy i pány.

 

Neplýtvejte vodou

Protože je voda na většině ostrovů nedostatkovou věcí, naučili se Řekové s ní opravdu neplýtvat. Na ulici naleznete mnoho plastových lahví, do kterých i jen kape voda z nějakého okapu nebo třeba z klimatizace. Tu pak často využívají na zalévání zahrádek.

Stejné je to i s jídlem - Řekové opravdu neradi vidí, když se s něčím plýtvá. Pozor, ať si nevysloužíte varovný a vyčítavý pohled.

 

Pokud byste se chtěli dozvědět více zajímavostí o Řecku a řečtině, přihlaste se do některého z našich kurzů. Ať už budete mít zájem o individuální výuku nebo tu skupinovou v rámci intenzivní letní týdenní výuky, naši lektoři vám předají spoustu dalších tipů!

Autor
článku

Klára Coufalová

Mohlo by se hodit...