Advent napříč evropskými městy ...aneb jak procvičit vánoční slovní zásobu

10.11.2021
Různé

Zítřejší svátek svatého Martina, který dle pranostiky přijíždí na bílém koni, nám neúprosně naznačuje, že zima se blíží. A s ní samozřejmě klepe na dveře i Advent, letos už 28. listopadu. Pokud jste milovníky Adventu a adventních vánočních trhů, nabízíme vám tipy, kde všude můžete procvičit své znalosti nejen vánočních slovíček. 

Drážďany
Pro mnohé Čechy je už každoroční tradicí vydat se na vánoční trhy Striezelmarkt do Drážďan. Nezapomeňte zde ochutnat tu pravou a tradiční drážďanskou Dresdner Stollen (drážďanskou štólu). A k pití si můžete dát například také tradiční Gluhwein (svařené víno) nebo Punsch (punč), a to právě z klasického tradičního drážďanského Tasse (hrnečku). 

Barcelona
Ačkoli je Barcelona často spojována s letní dovolenou, dokáže nabídnout i krásné a pro nás možná trochu netradiční vánoční trhy. Všude uvidíte místo Ježíška Tío de Nadal (vánoční strýček) neboli Cagatío, což je speciální polínko s obličejem, které po zazpívání říkanky ze sebe vytlačí dárky. Kromě toho, že si děti mohou toto kouzlo Vánoc na trzích vyzkoušet, zde určitě ochutnejte Churros a Turon (sladká medová pochoutka).

Řím
Obdobně jako Barcelona i vánoční Řím má své kouzlo. Nejen, že na trzích nemrznete, ale můžete si projít i veškeré památky, které jsou touto dobou poměrně bez front. Trhy se konají na náměstí Piazza Navona a u stánků se určitě vyplatí chutnat vánoční Pandoro (veronskou vánoční bábovku). I zde si můžete dát svařené víno, které si zde ale objednáte jako vin brûlé nebo vino caldo.  

Londýn
Pokud patříte mezi vánoční nedočkavce, vydejte se na vánoční trhy do Londýna. Ty totiž letos začínají už 21. listopadu a na výběr máte rovnou z několika adventních trhů. Kromě nakupování si zde užijete i bruslení (ice skating), někde můžete dokonce ochutnat o tradiční Christmas turkey (vánočního krocana) nebo Christmas pudding (vánoční puding). Vánoční atmosféru vám hezky doladí všudypřítomná světýlka, výzdoba a koledy. 

Mezi další města, která určitě stojí v době adventu navštívit, je bezpochyby také Krakov, Budapešť, Vídeň nebo třeba Norimberk. 

Ať už se tedy rozhodnete zajet si na adventní trhy kamkoli, věřím, že to bude krásný zážitek a také příležitost, jak si oprášit vánoční slovní zásobu. :)

Autor
článku

Noemi Cihlářová

Mohlo by se hodit...