8 věcí o Brazílii a Brazilcích, které by vás mohly překvapit.

7.4.2021
Různé

Fotbal, deštný prales, Amazonka, Socha Krista Spasitele, Copacabana, karneval. To všechno nás určitě napadne, když se řekne Brazílie. A všechno jsou to bezpochyby věci, které tuhle zemi definují. Ale určitě to není všechno. Každá země a její obyvatelé mají své definující zvyklosti a určité vzorce chování, které by nás, Čechy, možná mohly překvapit. Brazílie rozhodně není výjimkou. Pojďme se na pár z nich podívat.

  • Všechno je příležitost pro oslavu.

Doslova. V Brazílii je všechno důvod k velkolepé oslavě plné balónků, cupcaků, jídla, pití, hudby a tance. Prý je to proto, že život samotný pro mnohé v Brazílii není úplně jednoduchý, a proto jakoukoliv záminku k oslavám Brazilci vítají. Lidí se na tyto oslavy schází spousta a při příchodu a odchodu musíte pozdravit každého jednoho člověka. To může zabrat klidně i půl hodiny.

  • Neslaví svátky.

Takže příležitost pro oslavu je vše, kromě jmenin. Určitě to není jediná země na světě, kde svátky neslaví, ale zkrátka nečekejte, že vás někdo obdaruje jen proto, že se jmenujete tak, jak se jmenujete.

  • Pokud by si Brazilci měli vybrat jedny boty a v těch prožít celý život, byly by to žabky.

V žabkách se v Brazílii rozhodně nechodí jen k bazénu nebo na pláž. V žabkách se chodí do práce, na večeře, chodí se v nich doma a když není zbytí, klidně v nich Brazilci i běhají. Když se náhodou trochu ochladí, Brazilci milují nosit doma žabky s ponožkami. Takové brazilské hygge.

  • Jedna, dokonce ani dvě, sprchy denně určitě nestačí.

Ačkoliv se nám to zdá divné, má to svoje důvody. Vzhledem k tomu, jaké je v Brazílii podnebí, bude tohle pravděpodobně první věc, kterou od místních při vaší návštěvě Brazílie odkoukáte. Sprcha 4x denně je tak akorát.

  • Osobní prostor v Brazílii neexistuje.

Buďte připravení na to, že při představování vás cizí člověk pevně obejme, samozřejmostí jsou polibky na tvář (to, kolik jich dostanete, záleží na tom, kde v Brazílii se pohybujete). Lidé si budou třeba v restauracích zásadně sedat vedle vás a ne naproti vám. A všude okolo sebe uvidíte lidi se objímat a vyjadřovat si náklonnost - v muzeu, v parcích, v metru. Všechny páry všeho věku to tak dělají a pohoršenými pohledy určitě nic nezměníte.

  • Příbory a spousta ubrousků jsou nutností ke každému jídlu.

Všechno jídlo se jí příborem, včetně pizzy nebo burgeru. Pokud se rozhodnete jíst burger rukama, možná se dočkáte překvapených pohledů a nabídky příboru. Ke každému jídlu dostanete vždy také spoustu papírových ubrousků.

  • Brazilci obecně jedí o dost zdravěji než my (ale zde více než jinde platí, že výjimky potvrzují pravidlo).

V Brazílii nejsou tolik rozšířené klasické fast foody, McDonald, KFC, Burger King apod. Ve velkém se tam jí zelenina, ovoce a opravdové jídlo (= fazole, maso, rýže a zelenina). Opravdové a zdravé jídlo je v Brazílii o dost levnější než fast food.

  • Brazilská káva je opravdu silná.

Ne, není to jen nějaká pověra. Brazilská káva je opravdu úplně jiné kafe. :) Když si objednáte kávu, dostanete malý hrnek a trochu černé tekutiny. Dávejte si na ní pozor, vypadá nevinně, ale s vaším spánkovým režimem může velmi zamávat.

 Ať už nám kterýkoliv z bodů (nebo klidně všechny!) připadají překvapivé, úsměvné nebo prostě divné, věřte, že po nějaké době vám budou připadat normální. A vsadím se, že zpátky do Čech se vrátíte s minimálně jedním párem ikonických brazilských Havaianas žabek v kufru. :)

Obecná portugalština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...