Proč je Duolingo tak oblíbené?

24.2.2021
Jazykové vzdělávání

Jestli jste se někdy v poslední pár letech snažili sami naučit nějaký cizí jazyk, pravděpodobně jste narazili na aplikaci Duolingo. Pokud jste o ní ale nikdy neslyšeli a cizí jazyky jsou něco, co Vás zajímá, a třeba právě uvažujete nad tím, že se nějaký nový naučíte, čtěte dál.
 

Duolingo bylo oficiálně spuštěno už v roce 2012 a v současné době existuje na webu, i jako mobilní aplikace. Obecně se jedná o celosvětově velmi rozšířenou platformu pro výuku jazyků. Nejvíce možností je pro mluvčí angličtiny, v češtině můžete na Duolingu studovat angličtinu. Pokud byste měli zájem o francouzštinu, španělštinu nebo třeba japonštinu, je potřeba ovládat angličtinu.
 

Jak to celé funguje? Poté, co si zvolíte vámi požadovaný jazyk, objeví se vám obsáhlý seznam jazykových dovedností a znalostí, tedy celý kurz pro daný jazyk. Tento seznam je rozfázovaný a vy tak nemůžete postupovat ke složitějším jevům, aniž byste ovládali předchozí, jednodušší a elementárnější, znalosti. Znalosti jsou tematicky rozdělené a každý okruh se tak věnuje jednomu konkrétnímu tématu, do kterého jsou zakomponované již dříve získané znalosti. Některé okruhy se věnují gramatice, jiné slovní zásobě. Za splněné lekce se získávají body. Nově jsou v aplikaci “životy”, které ubývají při každé chybě. Tato srdíčka si lze doplnit opakováním předchozích znalostí. 
 

No a jaké jsou výhody Duolinga? Duolingo je ve své základní verzi, která je klasickému uživateli a studentovi cizího jazyka naprosto dostačující, zdarma. Což je obrovská výhoda oproti některým jiným online možnostem pro studium cizích jazyků. Duolingo interaktivně trénuje více jazykových dovedností, tedy gramatiku, poslech, psaní. Výukové okruhy jsou jasně strukturované a znalosti se tedy nabalují na sebe, není to zběsilé a zmatené přeskakování z jednoho na druhé. K dříve získaným vědomostem se lze vrátit a znovu je procvičit. V Duolingu existuje motivace formou postupu do pokročilejší ligy, kde lze soutěžit o přední místa skrze získaných bodů ze studia. Při chybě vždy vidíte správné řešení a na konci lekce se Vám znovu objeví věty či slova, ve kterých jste měli chybu a lekci nedokončíte, dokud nebudete mít vše správně. Duolingo je také skvělé na vytvoření návyku věnování se konkrétnímu jazyku každý den. Zelená sovička je vcelku neodbytná :)
 

Osobně si myslím, že se s pomocí Duolinga dají velmi dobře naučit základy jazyka. V určité chvíli se ale člověk dostane do bodu, kdy si jazyk bude chtít procvičovat konverzací s někým dalším. V takovém případě je určitě dobré Duolingo buď zkombinovat nebo zcela vyměnit za kurzy s lektorem, který bude vhodným komunikačním partnerem a může upozornit na chyby. V čem je Duolingo určitě skvělé je to, když chcete vyzkoušet, jestli vás nějaký jazyk bude bavit a vyplatí se tak investovat třeba do nějakého kurzu nebo individuální výuky s lektorem. S jazykem se můžete seznámit zdarma a pokud vás bude bavit, víte, že investice do kurzu a jazykového vzdělávání pro vás nebude zbytečná.
 

Věřím, že si chvíle s Duolingem užijete!

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...