Pozdravit v korejštině není jednoduché. Proč?

20.6.2022
Různé

Každá konverzace, v jakémkoli jazyce, začíná pozdravem. A jako jedno z prvních slovíček, při učení se nového jazyka, bude tak právě slovíčko "ahoj", nebo "dobrý den". Jenže to by exotický jazyk nebyl exotickým jazykem, aby i pozdrav nebyl lehce okořeněn.

Korejština spolu s japonštinou je význačná tím, že se při mluvě dává pozor na to, s kým vlastně mluvíte. Bere se v potaz pohlaví, společenské postavení, známost/neznámost a věk. A aby toho nebylo málo, korejština těchto zdvořilostních stupňů má sedm. Což rozhodně není málo, ale nebojte. Ve výsledku stačí znát "hlavní" tři (ostatní stupňě jsou z většiny zastaralé). Mým cílem není vás vystrašit od učení se toho to nádherného jazyka, ale pomoci ho pochopit :) 

Pojďme si společně představit "hlavní" zdvořilostní stupně:

1. neformální zdvořilý stupeň

Mluvu a pozdravy z toho to stupně s velkou pravděpodobností budete používat nejčastěji, jelikož se jedná o nejrozšířenější způsob mluvy mezi lidmi. Do češtiny by se dal přeložit jako "vykání". Oslovíte takto neznámého člověka na ulici, když si budete chtít objednávat atd. 
A co se pozdravu týče, to se řekne: 안녕하세요 [annjŏnghasejo]

2. neformální řeč 

Neformální řeč je vhodná, když mluvíte s přáteli, spolužáky, rodinou a lidmi mladšími než vy nebo s nižším věkem. Ovšem s tímto stupněm si dávejte velký pozor, jelikož při špatném použití můžete dotyčného urazit. Ale nelekejte se. Jako cizinec nebudete tento způsob mluvy nejspíše nikdy potřebovat.
Pozdrav v tomto stupni zní: 안녕 [annjŏng]

3. formální zdvořilá řeč

Při použití tohoto stupně dáváte jasně najevo svůj postoj a odstup od daného člověka. Používá se, když se mluví k člověku zřetelně staršímu nebo nadřízenému, k zákazníkovi (v dnešní době už tolik ne), nebo k publiku.
A pozdrav k tomuto stupni je: 안녕하십니까 [annjŏnghasimnika]

Teď tedy umíte pozdravit, ale už jen zbývá jeden krok. A to vyjet do Koreje. Chystáte se letos?

A pokud ti tento článek nestačí a chceš se naučit korejsky s našemi lektory, klikni ZDE pro zobrazení našich kurzů korejštiny.

 

 

 

 

 

 

Obecná korejština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Karolína Dolejšková

Mohlo by se hodit...