Oslavy jara v zahraničí

22.3.2023
Různé

Příchod jara s sebou nese spoustu tradic, rituálů a oslav. Tyto oslavy neprobíhají jen u nás, ale i ve spoustě dalších zemích. Pojďme se proto na několik zahraničních zvyků spojených s tímto obdobím podívat.

JARO

Indie - Holi

Holi je zcela nepochybně jedním z nejbarevnějších festivalů na světě. V severní části Indie jsou obyvatelé zvyklí slavit příchod jara tak, že po sobě házejí barevné prášky. To má symbolizovat respekt k pestrosti jara a také se tento zvyk vztahuje k událostem z hinduistické mytologie. Festival obvykle trvá den a noc a hýří spoustou barev. Pro všechny navíc představuje šťastné rozloučení se zimou.

Bosna - Cimburijada

Cimbirijada v překladu znamená festival míchaných vajíček. Slaví se na první jarní den v bosenském městě Zenica. Za svítání se lidé setkají na břehu řeky Bosny a zde si společně připravují snídani, která je složená z míchaných vajíček. O jídlo se pak rozdělí s rodinou, přáteli i dalšími příchozími. Kromě jídla i popíjení stráví společný čas ještě poslechem hudby. Takto se u nich slaví příchod jara.

Thajsko - Songkran

Songkran je vodní festival, který tradičně probíhá krátce po jarní rovnodennosti. Je také brán jako první den nového roku. Lidé obvykle navštíví některý z buddhistických chrámů a své starší příbuzné. S tímto dnem je navíc spojené polévání vodou. Největší oslavy tradičně probíhají v Čiang Mai - místní i turisté vycházejí do ulic s obřími vodními pistolemi a s kbelíky s vodou a jsou připraveni každého zmáchat. Tradice se účastní všechny věkové kategorie, při oslavách se tančí a hraje hlasitá hudba.

Velká Británie - Gloucester - Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake

Toto je trochu netradiční vítání jara. V Glocesteru se tradičně poslední květnové pondělí koná tzv. koulení sýra. Ze strmého kopce se začne koulet kolo sýra a soutěžící se za ním o vteřinu poté rozeběhnou. Vyhrává ten, kdo jako první překročí cílovou čáru. Tento způsob vítání jara je o něco drastičtější a nechybí při něm spousta modřin a odřenin. Ovšem má tradici přes dvě staletí a stále láká nové soutěžící.

Japonsko - Hanami

Japonská tradice Hanami sahá až do 9. století. Je spojená s jarním obdobím, kdy kvetou třešně. Lidé oslavují příchod jara pikniky a večírky právě pod rozkvetlými stromy. Tyto oslavy jsou často doprovázeny i zpěvem a tancem. Další charakteristikou tohoto starověkého festivalu je navíc i psaní a recitace básní.

Řecko - Marti

Tento jarní rituál je poněkud z jiného soudku. Marti značí, že malé děti v řecku po celý měsíc březen na své ruce nosí náramky z červených a bílých nití, které jim vyrobily jejich matky. Mají je ochránit před intenzivními jarními slunečními paprsky. Bílá symbolizuje barvu pleti a červená zase barvu tváří.

 

Naši lektoři vám rádi poví ještě další zajímavosti ze země, jejíž jazyk se s námi učíte.

Autor
článku

Klára Coufalová

Mohlo by se hodit...