Několik tipů na maturitu z angličtiny

15.7.2022
Jazykové vzdělávání

Každý, kdo už má maturitu za sebou, většinou říká, že to bylo lehké, a že se není čeho bát. Ale ruku na srdce, pro každého je to těžká zkouška, především proto, že neví, do čeho jde. V tomto článku bych Vám ráda ukázala několik tipů, jak zvládnout přípravu na státní maturitu z angličtiny o něco lépe. Zaměřila jsem se zejména na ty oblasti, které jsou pro většinu studentů nejvíce problematické.
 

DIDAKTICKÝ TEST
 

Ze všeho nejdůležitější při přípravě na didaktický test z angličtiny je seznámení se s testy z minulých let. Jak sami uvidíte, všechny testy jsou strukturovány stejně. Objevují se v nich ta stejná cvičení, pouze se mění jednotlivá témata. 
 

Zvolení správného postupu při poslechu

Každý didaktický test obsahuje 4 části v poslechové části. Každou nahrávku přitom uslyšíte dvakrát. Můj tip je projít si všechny možnosti, které máte na výběr. Při prvním poslechu doporučuji zaměřit se na celkové porozumění a u toho případně vyloučit, která z možností určitě nebude ta správná. Pozor ale na to, že téměř v každém poslechu jsou zmíněny všechny varianty. Nejčastěji to bývá tak, že jednu lehce vyloučíte, a velmi často Vám zbydou 2 možnosti, mezi kterými se budete rozhodovat, nenechte se tedy zmást :-). 
 

Zhlédnutí oblíbeného seriálu

Dalším mým tipem, jak se lépe připravit na poslech je zhlédnutí oblíbeného seriálu v angličtině, a pokud známe i dějovou linku, ještě efektivnější to bude s anglickými titulky. Zkuste si seriál pozastavovat a co nejpřesněji opakovat to, co bylo řečeno. Tím si natrénujete i výslovnost a ta jde ruku v ruce se správným porozuměním mluveného slova. 
 

Tip na spojovací cvičení

V didaktickém testu Vás také čeká cvičení v podobě spojování různých úryvků. Na takové otázky je nejlepší vylučovací metoda, kdy si k jedné části z úryvků vypíšete všechny možnosti, které se na první pohled zdají, že by k nim mohly pasovat. Poté, co budete mít u všeho napsané možné odpovědi, zjistíte, které se vzájemně kryjí. Například u jednoho úryvku budete mít pouze jednu možnost, tudíž poté co ji přiřadíte, ji vymažete u všech ostatních. Následně se Vám výběr bude zmenšovat natolik, že u každého zbyde pouze jedna správná odpověď. 

 

ÚSTNÍ ČÁST
 

Seznam témat k ústní části maturitní zkoušky je vhodné si včas vyhledat na webových stránkách školy a zpracovat tak, aby daná otázka odpovídala zadání, a především aby Vám samotným dávala smysl. Tím chci říct, že je mnohem důležitější zvolit formulaci vět a slov tak, aby se Vám o tématu dobře povídalo, než se snažit používat neobvyklá slova a složité a dlouhé věty. 

 

Rozvrhnutí, kdy se učit konkrétní otázky

Mou další radou je udělat si rozvrh, kdy se budete učit dané otázky. Je vhodné si spočítat, kolik máte na každou otázku přibližně času. Když budu mít například 20 otázek, na které si vyhradíte 5 dní, znamená to, že se musíte naučit 4 otázky během jednoho dne. Spolu s tímto bodem bych také chtěla vyzdvihnout, jak je důležité si specifikovat svůj cíl. Místo věty: “Dnes se budu učit otázky z angličtiny,” je efektivnější stanovit si, kolik a jaké konkrétní otázky se budu učit, takže například: “Dnes se naučím otázku číslo 4, 5, 6, 7.”
 

Popis obrázku

Dalším bodem ústní části je popis obrázku. K tomuto cvičení je potřeba zkusit si popisovat věci sám. Proto si doma, nebo na procházce venku, prostě kdekoliv, zvolte nějaký objekt nebo téma, které Vás zrovna napadne a zkuste o něm nějakou dobu mluvit. Opět bych chtěla zdůraznit, jak je důležité opravdu mluvit nahlas. Tak jako když jste se učili jako malí na kole, nikdy byste se na něm jezdit nenaučili, pokud byste jen koukali, jak jezdí někdo jiný. Je potřeba si to doopravdy vyzkoušet sám, a udělat chyby, které jsou při učení čehokoliv důležité. :-) Ještě lepší varianta je však mluvení s někým, od koho budete mít okamžitou zpětnou vazbu. Proto se například domluvte s kamarády, spolužáky nebo s někým z rodiny, abyste spolu mluvili určitý čas pouze v angličtině.
 

 

Pokud se přesto cítíte nejistí, v IJV Vám rádi pomůžeme s přípravou na jakoukoliv jazykovou zkoušku!

 

Přejeme hodně štěstí!

 

Obecná angličtina

když hledáte od všeho trochu
5 termínů
od 4 990,-

Autor
článku

Tereza Huráňová

Mohlo by se hodit...