Nejkrásnější města okolo jezera Garda

30.9.2022
Různé

 

Sirmione

Jako první bych chtěla zmínit malebné lázeňské městečko Sirmione, které Vás okouzlí bohatou historií a italskou středověkou atmosférou. Nachází se na jihu jezera Garda v regionu Lombardie. Ačkoliv ve městě žije pouze necelých 10 000 obyvatel, nabízí spoustu možností a to především díky své výhodné poloze od horské turistiky v okolí (je totiž vhodným výchozím bodem pro horskou turistiku v Alpách), ale také cyklovýlety a samozřejmě koupání v jezeře. Tato lokalita byla osídlena již v 5. tisíciletí př. n. l. Nejvýznamnějším obdobím pro rozvoj města byl pozdní středověk, kdy se stalo důležitou pevností rodu Scaligerů, se kterými je Sirmione neodmyslitelně spjaté. Nepřehlédnutelný při vstupu do města je hrad Scaligero, který byl postaven na přelomu 13. a 14. století na nejužším místě poloostrova, na kterém se Sirmione nachází. 

Sirmione je známé také pro své termální lázně, kterým daly vzniknou prameny vody o teplotě až 69 °C s obsahem síry, soli, jódu a hořčíku. Tato kombinace má dobrý vliv na celkové zdraví. Dále zde můžete navštívit tzv. Catullovy jeskyně (Grotte di Catullo), zříceniny velké starořímské vily a pozůstatky římských lázní postavené na konci 1. století př. n. l. Tento koupelový komplex má mohutné základy ve skále a v současnosti je významným archeologickým nalezištěm.

Jedním z nejkrásnějších koutů Sirmione je malé náměstí se stromem bugenvilea, jehož fuchsiové květy porkývají většinu domu umístěného vedle. Jakmile se dostanete více do středu historického centra, nemůžete toto místo minout. Posledním krokem k dokonalosti je večeře v kouzelné restauraci San Lorenzo, která je umístěná přímo naproti a odkud můžete pozorovat kolemjdoucí. Kromě klasické italské kuchyně jako spaghetti a pizza zde narazíte na spoustu pokrmů s těstovinami s masem, čerstvými bylinkami a různými druhy sýrů.

Malcesine

Dalším městem, které stojí za to navštívit, pokud se ocitnete na východním pobřeží jezera Garda, je Malcesine. I toto místo skrývá historické centrum, ve kterém se můžete téměř hodiny proplétat změtí typických italských uliček s ukrytými obchůdky se suvenýry a lokálními výrobky. Mimo jiné se můžete projít po dlouhé promenádě podél jezera a v letních měsících se i vykoupat nebo pozorovat windsurfery, pro které je sever jezera ideální díky větrným podmínkám. Stejně tak je možné zde narazit na kitesurfery, nebo si vyzkoušet plachtění. Po cestě směrem na sever Gardy si všimněte, jak hladina jezera hraje všemi barvami. To je způsobené právě vodními sporty, za kterými sem jejich nadšenci jezdí. 

Malcesine je ale známe především díky panoramatické lanovce na horu Monte Baldo ve výše 2 218 metrů, odkud je dechberoucí výhled dolů na město. Odtud je opět možné provozovat horskou turistiku nebo se projet na kole.

Zajímavým faktem je, že zde byl roku 1786 na místní radnici vyslýchán Wolfgang Goethe z důvodu podezření ze špionáže, neboť si kreslil skici hradu. Na tento incident Goethe odkazuje ve svém díle o cestě po Itálii.

Desenzano del Garda

Na jihozápadě se nachází největší město okolo jezera Gardy - Desenzano del Garda, ve kterém žije 27 000 obyvatel. V roce 1913 zde dokonce nějakou dobu pobýval spisovatel Franz Kafka. Desenzano je to pravé pro ty, kteří vyhledávají noční zábavu, protože zde najdete spoustu barů, restaurací a hospod. Nicméně ani během dne se zde nebudete nudit. V centru se nachází několik náměstí, které se vzájemně prolínají, a které jsou plné venkovních kaváren, obchodů a cukráren s výběrem spousty příchutí lahodné italské zmrzliny.

Okolo jezera opět vede promenáda, kde v letních měsících oceníte přítomnost řady palem, vavřínů a oleandrů, které poskytují stín a dodávají městu nádech exotiky. V blízkosti města jsou také tři rozsáhlé pláže, kde byste ani nepoznali, že nejste u moře. Mezi ty nejkrásnější patří Spiaggia Desenzanino, Spiaggia D'oro a Spiaggia Porto Rivoltella.

Riva del Garda

Jako poslední nelze opomenout město Riva del Garda, které je umístěné na severu mezi horami a v blízkosti jezera. Toto místo oplývá kombinací středověkých uliček a pobřežních promenád. Přímo z centra města vyčnívá 34 metrů vysoká středověká kamenná věž Torre Apponale, která je umístěna na hlavním náměstí Piazza 3 Novembre. Pokud dojdete až k nábřeží, můžete si zde zajít na oběd do některé z restaurací s výhledem na jezero, nebo objevovat poklady v obchodech umístěných v podloubí. Na východě pobřežní promenády najdete starý vodní příkop Rocca del Riva a hrad Scaligeriů postavený mezi 12. a 15. stoletím. Uvnitř můžete navštívit muzeum s prehistorickými a pozdějšími artefakty.

Okolí jezera Garda toho má spoustu co nabídnout, ať už dáváte přednost aktivní, odpočinkové nebo poznávací dovolené. Pokud Vás tento článek oslovil a vydáte se objevovat místní krásy, přejeme Vám krásný zážitek! :)

A pokud si budete chtít popovídat v italštině, neváhejte se přihlásit do našich kurzů, kde Vám rádi s Vaší výukou pomůžeme.

Obecná italština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Tereza Huráňová

Mohlo by se hodit...