Co jste možná nevěděli o japonštině, ale mohlo by vás zajímat

4.8.2021
Jazykové vzdělávání

Co jste možná nevěděli o japonštině, ale mohlo by vás zajímat

Poslední dobou nejen v České republice rychle roste zájem právě o japonštinu. Jedním z důvodů narůstající obliby japonštiny je samozřejmě zájem o japonskou kulturu, která je spojená například s mangou, kulturou gejš a samozřejmě také s gastronomií a která se neustále rozšiřuje do celého světa. Právě díky těmto zájmům se lidé snaží čím dál tím více japonštině porozumět. A jako malé okénko k nahlédnutí do jazyka Japonců Vám představuji jen zlomek zajímavostí, které japonština skýtá.

Věděli jste například, že se japonština řadí mezi 10 nejpoužívanějších jazyků světa podle počtu rodilých mluvčích? Jelikož je japonština oficiálním jazykem japonských ostrovů a zároveň jí mluví početné menšiny Japonců po celém světě, hovoří japonsky přibližně okolo 128 milionů rodilých mluvčí. Což staví japonštinu na deváté místo v žebříčku nejpočetnějších jazyků světa, co se týče rodilých mluvčích.

Jak možná víte, japonština patří do rodiny japonsko-rjúkjútských jazyků. Do této jazykové rodiny patří i jazyky právě souostroví Rjúkjú, které jsou ale často považovány jen za určité nářečí japonštiny, a tak japonština vlastně nemá žádný přímo příbuzný jazyk, tak jako jsou si podobné například čeština a slovenština.

Co může být pro Evropany nejvíce překvapující, je fakt, že v japonštině se využívají celkem tři různé abecedy. Japonci tak zapisují slova pomocí kandži a kany, která se dělí na katakanu a hiraganu. Samotná kandži pochází z čínských znaků a vyjadřuje konkrétní významy slov. Katakana a hiraga  pak slouží k vyjádření fonetiky. Další zajímavostí písemného projevu japonštiny je i to, že text je možné zapsat dvěma způsoby. Tradičně se japonština píše vertikálně, shora dolů a do sloupců, které jsou řazené zprava doleva, tedy opačně než u nás. Moderní zápis japonštiny je už ale horizontální a zleva doprava, jak jsme zvyklí v češtině.

Zůstaneme-li ještě u japonských slov, v japonštině jsou velmi častá homonyma, tedy slova, která se vyslovují stejně, ale mají jiný význam. A právě k rozlišení významů Japoncům slouží již zmíněná kandži. Pokud se chystáte do Japonska zajet, určitě není od věci také prozradit, že ačkoli je Japonsko velice vyspělá země, ne vždy se tam bez problémů domluvíte anglicky. Mimo to Japonci nerozlišují souhlásky L a R, takže porozumění jejich výslovnosti může někdy poněkud problematické.

Další zajímavostí japonštiny je, že tento jazyk rozlišuje několik úrovní zdvořilosti v závislosti na tom, s jak vysoce postavenou osobou právě mluvíte. Jiné výrazy a tvary se totiž používají při hovoru například s nadřízeným nebo jinou váženou osobou a naprosto odlišné výrazy a tvary sloves se zase užívají, když mluvíte s přáteli nebo rodinou.

Ačkoli se japonština jeví jako velice obtížný jazyk, určitě vám její znalost přinese mnoho výhod a rozšíří vám obzory. Ať už se rozhodnete učit se japonsky sami doma, ve skupince kamarádů nebo například v individuálním kurzu, určitě se dozvíte mnoho dalších zajímavostí, neboť nejen o japonštině, ale i o celém Japonsku a jeho kultuře se dá mluvit mluvit dlouho. Tak proč to nezkusit?

Obecná japonština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...