Slovo "úterý" za 150 eur

14.9.2022
Jazykové vzdělávání

Mnoho lidí zná španělské slovíčko mañana. Mañana znamená v překladu ze španělštiny do češtiny zítra, obecně mañana občas žertovně popisuje, to jak španělsky mluvící lidé nikam nespěchají, že všechno může být mañana.

Můj táta se jako jedno z prvních španělských slovíček naučil slovo martes, což v překladu znamená úterý.

Pak už se naučil další dny v týdnu, nejvíce ho uchvátilo romanticky znějící domingo, t.j. neděle, ale to bylo později, když pochopil jak důležité je umět cizí jazyk. Vlastně naučit se to slovíčko martes ho stálo 150 eur. Sto padesát eur! Víte jak se mu to povedlo?

Ve Španělsku, kam se s mámou vydal autem, si našel pěkné místo na parkování, sice tam byla nějaká značka s nápisem, ale v pondělí večer tam všichni parkovali a táta nebyl výjimkou.

Jenže v úterý ráno, když se vydali s mámou k autu, tak auto už tam nebylo a nejen to tátovo, ale žádné.

Ukázalo se, že na značce stálo "od čtvrtka do úterý", že se tam pořádají totiž pravidelné trhy trvající od úterý do středy a parkovat se tam v tyto dny nesmí.

Nejen, že to tátu stálo nervy a spoustu vyřizování zjistit, kde auto je, ale i již výše zmíněných 150 eur za pokutu, které mohl investovat například do našich skupinových kurzů španělštiny, ve kterých by se jistě naučil více než jen dny v týdnu.

Obecná španělština

když hledáte od všeho trochu
3 termíny
od 4 990,-

Autor
článku

Kateřina Lednická

Mohlo by se hodit...