“Skupinové kurzy online? To nemůže fungovat!” Věřte nám, může :)

19.10.2020
Jazykové vzdělávání

Jaro 2020 bude mít v našich vzpomínkách asi už navždy zvláštní místo. Všichni jsme se museli vypořádavat se situacemi, které byly nové a neznámé. Spolu s přirozeným respektem k nemoci jsme si více či méně přáli žít jako dřív. A buď jsme si mohli stěžovat, nebo vzít věci do svých rukou a přeměnit je tak, aby mohly fungovat i nadále a náš život se tak úplně nezastavil.

 

Jazyková výuka není nic, co by nešlo učit online. Mnoho kurzů již před legendárním jarem 2020 probíhalo online. Byly to ale individuální nebo firemní kurzy, které se virtuálně učí celkem snadno a člověk většinou opravdu nepocítí rozdíl. Opatření zamezující setkávání lidí ale postavilo jazykovou výuku před velkou výzvu. Skupinové kurzy, ve kterých je někdy i 10 lidí (v současné chvíli se to týká kurzů, ve kterých je i s lektorem více než šest lidí), mohou buď skončit, nebo se také přesunou do online prostoru. Vzhledem k přání nás všech pokračovat v aktivitách tak jako dřív, nebylo rozhodnutí až tak těžké. Pojďme do toho online!

 

Skype, Zoom, Google Hangouts, MS Teams, Adobe Connect… Možností je spousta. Důležité je vybrat platformu, která splňuje vše, co k výuce potřebujeme. My jsme si vybrali Zoom. Samozřejmě ve verzi, kdy Vás po 40 minutách nic neutne v půlce věty a spojení se nepřeruší. :) Sdílet poslechy? Není problém. Sdílet obrazovku? Není problém. Vytvořit kvízy? Není problém. Rozdělit studenty do menších skupinek pro krátkou konverzaci tak, aby se vzájemně nerušily? Není problém. Bílá tabule? Není problém. Vlastně nic není problém. A tak to máme rádi :)

 

Doba je složitá, komplikovaná a často zmatená. Ale ani teď bychom se neměli vzdávat svých snů, plánů a věcí, které nám dělají radost. A jestli je to pro Vás právě studium jazyků v rámci skupinových kurzů, věřte nám, že to jde i online. Nejčastější reakce na první online hodiny skupinových kurzů jsou ve stylu: “Myslel/a jsem si, že to nebude nic extra, ale předčilo to moje očekávání, je skvělé, že existují způsoby, jak se vzdělávat i v této době, bylo to skvělé.” A pod to se můžeme podepsat.

 

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...