Jak se připravit na maturitu z cizího jazyka?

12.5.2021
Různé

Maturitní zkouška pomalu klepe na dveře, a proto vám přinášíme pár osvědčených tipů a rad, jak se na jednu z prvních zkoušek dospělosti dobře připravit. 

Nepodceňte přípravu
Pokud chcete u maturity uspět na výbornou, je důležité se na ní řádně připravit, a to ať už jste v cizím jazyce více či méně zdatní. Zopakujte si gramatiku, ve které často chybujete, seznamte se se slohovými útvary, které se mohou u maturit objevit, a připravte si povídání o reáliích. Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit připravit si vždy 3-5 bodů, které si hned s danou otázkou vybavíte a o kterých budete moci dobře povídat.

Zachovejte klidnou hlavu
Ať už budete psát didaktický test, slohovou práci nebo odpovídat na otázky komisi, snažte se zachovat chladnou hlavu. Nadechněte se, uspořádejte si myšlenky, co chcete napsat nebo říct, a až poté se do toho pusťte. Postupujte logicky a zbytečně nespěchejte. Stejně tak u testu, pokud nebudete vědět odpověď na otázku, klidně ji přeskočte a v klidu pokračujte dál. Na závěr se k ní vrátíte a určitě najdete správnou odpověď.

Udělejte skvělý první dojem
Ačkoli se tato zhruba půl minutová část ústní zkoušky nehodnotí, je velice důležitá. Právě běhěm vašeho představování se v cizím jazyce děláte na komisi první dojem, který může být u hodnocení často rozhodující. Při představování je tedy důležité říci svoje jméno a dále pár stručných informací o sobě. Zároveň můžete rovnou zmínit i číslo vytažené otázky. Pokud komisi nechcete sdělovat příliš osobní informace, můžete například říci, proč jste se pro maturitu z angličtiny nebo jiného jazyka rozhodli. A nezapomeňte, milý úsměv a slušnost dokáží udělat zázraky. 

Odpovídejte celou větou
Při ústní části se hodnotí váš projev jak po jazykové stránce, zda správně užíváte gramatiku a a jak široká je vaše slovní zásoba, tak po obsahové stránce, tedy zda odpovídáte na to, na co se vás komise ptá. Jako záchytné body tak využijte jednotlivé otázky v zadání. Doporučujeme vám odpovídat vždy celou větou a odpověď co nejvíce rozvést. Můžete ji například doplnit o váš názor nebo o důvody, proč tomu tak je. Pokud užijete frázová slovesa anebo slovní obraty, bude z vás komise nadšená! 

Snažte se co nejvíce mluvit, nemlčte
Může se stát, a je to naprosto normální a přirozené, že v jednu chvíli vám vypadnou slovíčka, nebo nebudete najednou vědět, co říct. V tu chvíli je důležité nezpanikařit. Nadechněte se a zkuste zapomenuté slovíčko vyjádřit jiným způsobem, byť to bude delší. Stejně tak, pokud nevíte, co zrovna k danému tématickému okruhu ještě říci. Snažte se navázat například na vaši osobní zkušenost s podobnou situací nebo můžete daný případ porovnat se situací u nás. Hlavní je povídat a jen mlčky nesedět. Když komise uvidí, že se snažíte, velice to ocení a zohlední při hodnocení. 

Věřte si
Věřte si. Zdravé sebevědomí je důležité a u maturity se hodí. Určitě se není čeho bát, nikdo totiž nemá zájem vás od maturit vyhodit. Navíc maturitu zvládli i jiní, tak proč byste ji nezvládli právě vy? 

Věříme, že u maturit z cizího jazyka uspějete a nakonec na ni budete vzpomínat jen v dobrém. Tak držíme palce! :) 

 

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...