Jak se pořádně rozmluvit v cizím jazyce

14.7.2021
Jazykové vzdělávání

Je mluvení cizím jazykem duševní činností nebo fyzickou aktivitou?

Protože si při učení cizích jazyků namáháme mozek, máme sklon si myslet, že mluvení cizím jazykem je duševní aktivita. Ale….když se učíte lépe mluvit cizím jazykem, je to vlastně velmi podobné procesu učení se novým fyzickým dovednostem, jako je třeba lyžování, plavání nebo třeba jízda na kole. 

Když porovnáme učení se novému jazyku s učením se novému sportu, pochopíte, proč je na začátku tak těžké mluvit anglicky a taky jak se zlepšit a mluvit rychle a plynule. 

Pokud se rozhodnete, že se naučíte lyžovat, pravděpodobně si zaplatíte lekci s instruktorem, který vás naučí, co dělat a co nedělat, abyste byli schopni kopec sjet. 

Vědět, co dělat, neznamená, že nespadnete, že neuděláte chybu nebo že nebudete muset přemýšlet o tom, co děláte. 

Váš instruktor se musí ujistit, že umíte zatočit a udělat oblouk a hlavně, že umíte zastavit. Poté, co vám to vysvětlí, vám to i ukáže a pokud to budete dělat několikrát po sobě, naučíte se dělat oblouky a zastavovat. 

Abyste se naučili lépe mluvit cizím jazykem, musíte začít některými základními znalostmi. Ty pravděpodobně už máte: základní výslovností, běžnou slovní zásobou a několika gramatickými pravidly, jako je časování sloves.

I když znáte slova a naučíte se, jak dát větu dohromady, když se snažíte mluvit cizím jazykem, je to opravdu těžké. Váš mozek se snaží udělat akci založenou na znalostech, které byly uloženy ve vašem mozku, zatímco vy jste se soustředili na učení jednotlivých činností a pravidel.

Když mluvíte, vaše myšlenky jsou spontánní a musíte si vzpomenout na několik pravidel, abyste správně složili větu a pamatovat si správnou slovní zásobu.

Pokaždé, když při mluvení použijete nové slovo nebo si zapamatujete gramatické pravidlo, rozvíjíte si tím svoje řečové dovednosti. Toto je proces zapamatování si a využití vašich znalostí.

Jakýkoliv cizí jazyk je zpočátku pomalý a nepříjemný. Když stokrát použijete nejběžnější slova a sestavíte různé gramatické struktury, naučíte se mluvit cizím jazykem a vybavování si těchto informací bude rychlejší a snazší.

Plynulost mluvení se vyvíjí, když svoje znalosti cizího jazyka využijete při akci mluvení.

A teď zpátky k lyžování

V cizím jazyce jste se začali mluvením krátkých jednoduchých vět. Teď si musíte procvičit, jak lépe mluvit, a to zahrnutím složitějších slov a úplných vět. Musíte přemýšlet o pravidlech, vybavit si slovní zásobu a pomalu sestavovat svoje myšlenky. S pravidelným procvičováním se naučíte mluvit cizím jazykem správně, s dobrou slovní zásobou a plynule. 

Jako v lyžování. Jakmile se naučíte zatáčet a zastavovat, musíte se naučit spojovat zatáčky bez zastavení. Když se pokusíte propojit své zatáčky s lyžováním, přemýšlíte o tom, jak vás to instruktor naučil. Čím častěji budete trénovat, tím víc se budete zdokonalovat a pak umět kopec sjet elegantně. 

Jak tedy mluvit cizím jazykem bez přemýšlení?

Když se poprvé učíte lyžovat, musíte přemýšlet o každém pohybu, protože se snažíte uplatnit znalosti, které vám dal instruktor.

Když se učíte, jak mluvit anglicky, německy, francouzsky, italsky... budete také muset přemýšlet o každém slově, které používáte, a jak správně používat gramatiku, dokud se vám používání těchto slov nezautomatizuje. 

Skvělá věc je, že když budete opakovaně používat stejná slova, gramatiku, nebudete o nich muset tolik přemýšlet. Budete schopni reagovat mnohem rychleji, aniž byste přemýšleli o slovní zásobě nebo gramatice.

Procvičování mluvení je tedy je nejrychlejší způsob, jak aktivně používat slovní zásobu a jak se rozmluvit. Mluvte si sami. Pro sebe. Nahrávejte se a poslouchejte se. Tím, že budete mluvit sami a bez tlaku jiné osoby, nebudete ve stresu a získáte tolik potřebnou jistoti. 

Jedině opakování, používání jazyka kolem a dokola vás dostane do výšin. :)

Autor
článku

Jarka Klopf

Mohlo by se hodit...