Jak se motivovat ke studiu cizích jazyků?

31.3.2021
Jazykové vzdělávání

Většina z nás už určitě někdy zažila ten pocit touhy naučit se cizí jazyk a bez problémů se dokázat domluvit třeba na dovolené. A mnoho z nás ta chuť určitě i kolikrát vzápětí přešla, protože jsme neměli dostatečnou motivaci anebo jsme se jen jednoduše nedokázali rozhoupat a začít. Ráda bych vám ale představila 8 motivačních důvodů, proč opravdu stojí za to začít studovat cizí jazyk!

Zítra začíná nový měsíc a to je dobrá příležitost namotivovat se k něčemu novému, například k ovládnutí nového cizího jazyka. A pokud se vám nechce čekat na to správné datum, můžete začít hned. Tím jedině lépe! A pokud vám nestačí důvody, jako je schopnost domluvit se a zařídit si vše potřebné na dovolené, popovídat si se zahraničním kamarádem nebo ještě lépe porozumět své zahraniční partnerce/partnerovi, přikládám další typy, jak se motivovat.

  1. Budete mít ze sebe radost. Pochvalte se! 

Stačí i jen malý pokrok a hned budete mít ze sebe radost. Nezáleží na tom, jak rychle se jazyk naučíte, ale na tom, aby vás učení bavilo a bylo pro vás přínosné. Proto je důležité, stanovit si vždy reálný a konkrétní cíl, který je možné splnit. Tím, že si vytyčíte postupné menší cíle, budete více vnímat svůj pokrok a neztratíte motivaci. Jamile cíle dosáhnete, nezapomeňte se odměnit, například nějakou pěknu knížkou.

  1. Hezčí zážitek z dovolené 

Praktickou výhodou schopnosti domluvit se v zahraničí je mimo jiné i to, že daleko lépe zapůsobíte na zdejší lidi, kteří se k vám budou chovat daleko vstřícněji a přívětivěji, protože uvidí váš zájem. Zároveň se tím můžete kolikrát vyvarovat situace, že byste se neúmyslně nechali tzv. opít rohlíkem a jako neznalí turisti byli oklamáni.   

  1. Dozvíte se nové věci

V průběhu učení se bezpochyby dozvíte nové věci o daném jazyce, ale i o kultuře dané země. Mimo to se vám otevřou dveře k nepřebernému množství informací a znalostí, které nejsou dostupné v češtině.

  1. Procvičíte mozek

Ačkoli si to mnozí z nás možná neuvědomují, učení se cizímu jazyku je skvělé i pro naše zdraví. Díky memorování nových slov ale i výslovnosti si procvičujeme mozek a předcházíme tak mnoha nemocem, jako je například demence.

  1. Můžete číst knihy a sledovat filmy v originále, porozumíte textu oblíbené písničky

Zaujala vás kniha, kterou byste si rádi přečetli, ale bohužel není přeložená do češtiny? Chcete se podívat na film, který ale není dabovaný a titulky jsou pouze v angličtině? Chcete rozumět textu vaší oblíbené písně? To vše se vám podaří, když se začnete aktivně cizí jazyk učit. A třebaže ze začátku neporozumíte každému slovu, určitě pochopíte kontext a postupně vám to už nebude činit žádné problémy.

  1. Najdete si nové přátele

Tím, že se na dovolené domluvíte cizím jazykem si můžete najít spoustu nových zajímavých přátel z celého světa, se kterými můžete zůstat v kontaktu i díky sociálním sítím, a tak se dále zdokonalovat v jazyce.  

  1. Získáte kompetence na lepší pracovní pozici

Možná vás láká nová pozice v zaměstnání, kterou byste velice rádi získali, ale mezi požadavky je i znalost cizího jazyka. A protože je každý svého štěstí strůjcem, neváhejte a zapracujte na svých znalostech cizího jazyka. Zaměstnavatel jistě vaši snahu ocení a zároveň mu tím i dokážete svoji píli a odhodlání. 

  1. Dejte vale nudě a prokrastinaci a zúročte svůj čas

Život je příliš krátký na to, abychom plýtvali časem. Zažeňte nudu a prokrastinaci učením se nového cizího jazyka. Ať už sáhnete po učebnici pro samouky nebo raději zvolíte skupinový nebo individuální kurz, tento čas bude smysluplně strávený a můžete být na sebe hrdí!

Pokud se chcete ještě více motivovat, určitě sledujte náš Instagram, kde najdete typy i zajímavosti o cizích jazycích nebo si přečtěte další články na našem blogu, třeba ten, proč je Duolingo tak oblíbené nebo jak se vyvarovat nejčastějších chyb při učení.

A co motivuje vás? Jaké jsou vaše triky? Budeme rádi, když se s námi podělíte třeba na našem Instagramu!

Přejeme mnoho úspěchů!

Autor
článku

IJV

Mohlo by se hodit...