Běžné chyby, když se učíme cizí jazyk a jak se s nimi vypořádat.

4.5.2022
Jazykové vzdělávání

Svět, ve kterém žijeme je stále více propojený a to od nás vyžaduje lepší jazykové a komunikační dovednosti. Naučit se nový jazyk závisí na trpělivosti, disciplíně a času. Tři faktory, které je potřeba skloubit a zařadit do našeho každodenního rozvrhu. 

Během naší více než dvacetileté zkušenosti ve vzdělávání jsme si všimli několika běžných chyb, kterých se studenti při učení nového jazyka dopouštějí. Přinášíme Vám jejich seznam a tipy jak je překonat. 

Nenechme se odradit svými chybami.

Začněme základy. Chyby jsou v pořádku – ve skutečnosti jsou nutné. Tím, že děláte chyby, vytváříte pro sebe příležitost k učení. Ať už jde o gramatiku nebo nedostatek slovní zásoby, dělat chyby je součástí zábavy z učení nového jazyka. Procvičujte si trpělivost, buďte k sobě laskaví a nespěchejte.

Nepochopení toho, jak se učíte.

Jak se učíte, je stejně důležité jako to, co se učíte. Každý je jiný a každý vstřebává informace jinak. Existuje sedm odlišných stylů učení, od vizuálních přes sluchové až po fyzické. Baví vás číst o svých zájmech? Preferovali byste více praktický přístup k učení? Uchováváte informace snadno nebo je potřebujete neustále připomínat? Pochopení těchto a dalších otázek vám může pomoci vytvořit učební disciplínu, která vám pomůže si znalosti nového jazyka udržet.

Nezačínáte se zvuky.

Když se učíte nový jazyk, je důležité začít tím, jak jazyk zní. Zatímco čtení a psaní může být lákavé, všechny jazyky budou mít jedinečný zvuk. Proto je důležité začít nejprve poslechem a opakováním. Čtení a psaní by se nemělo ignorovat, ale kvůli plynulosti by měly ustoupit verbálním cvičením.

Zaměřujete se na nesprávnou slovní zásobu.

Měli byste si dávat pozor na to, jakou slovní zásobu se učíte. V ideálním případě si chcete vytvořit základ slovní zásoby, základ, ze kterého můžete růst. Pokud jste začátečník, zaměřte se na užitečnou slovní zásobu. Čísla, barvy, vozidla, členové rodiny a jídlo jsou obvykle skvělými místy, kde začít. Hlavním účelem je přimět vás mluvit hned, takže začněte jednoduchou a praktickou slovní zásobou.

Přílišné zaměření na gramatiku.

Pokud s nějakým jazykem teprve začínáte, nedělejte si s gramatikou tolik starostí. Lekce gramatiky mohou přijít na řadu později, ale prozatím si musíte omezit slovní zásobu, abyste se při lekcích gramatiky nezasekli při analýze stavby vět.

Nedávat si dostatek času.

Naučit se cizí jazyk potřebuje čas. Procvičujte kdykoliv je to možné, využívejte všech možností jazyk používat. 

Věříme, že s našimi tipy půjde vše lépe. Vytrvejte a pamatujte, že učení se cizímu jazyku není závod, je to cesta.

Přejeme, ať se Vám při výuce daří!

 

Autor
článku

Martin Podhorský

Mohlo by se hodit...