21 denní jazyková výzva aneb 21 dní k angličtině, italštině nebo třeba k francouzštině?

25.11.2020
Jazykové vzdělávání

Máte už dost současných rutinních dnů, kdy jste celý den doma a děláte pořád dokola to samé? Pracujete, studujete, staráte se o domácnost a druhý den zase celé od znovu? Udělejte si každý den alespoň 10 minut pro sebe a osvojte si nový jazyk! Tak proč to zrovna v této době nezkusit?

Říkáte si, proč právě 21 dní by vás mělo dovést k ovládnutí angličtiny, italštiny nebo jiného jazyka? Existuje jakési pravidlo 21 dní, které říká, že právě 21 dní je potřebné minimum, díky kterému si člověk dokáže osvojit nový návyk. Tak proč se nezačít učit nový jazyk?

Pokud se budete pravidelně každý den věnovat například angličtině, byť jen 15 minut, po dobu 3 týdnů, vaše mysl si na tento zvyk navykne a postupně uvidíte změny, jak se zlepšujete. I když se vám to může zdát neuvěřitelné, funkčnost tohoto pravidla vám mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Sama jsem se za 3 týdny naučila italsky natolik, že mě přijali na vysokoškolský obor italianistiky.

A co dělat každý den během oněch 15 minut? Možností máte nepřeberné množství. Můžete si pořídit učebnici a cvičení po cvičení ji projít. Pokud už máte nějaké základy, čtěte zjednodušenou literaturu nebo knížky přímo v originále. Podívejte se na zajímavé video v původním znění. Slovíčka, kterým nerozumíte, si vyhledejte a nejlépe i zapište. Následující den si slovíčka projděte a zopakujte. Osvědčenou metodou je napsat si slovíčka na lístečky a postupně si je rozdělit do dvou krabiček, na ty, které už umíte a na ty, které ještě musíte procvičit. Nebo třeba zavolejte kamarádovi z ciziny, s kterým jste se dlouho neslyšeli. Mluvte doma s ostatními členy rodiny například ve španělštině o tom, jaký byl váš den. Jak sami vidíte, možností je spoustu, stačí si jen vybrat a nebát se začít.

A pokud v této 21 denní výzvě vydržíte, zjistíte, že jazyk se může učit naprosto kdokoliv bez výjimek a že i učení může být zábavné. A koncem roku třeba zjistíte, že jste opravdu připraveni dodržet vaše každoroční předsevzetí naučit se cizí jazyk a třeba si i vyberete jazykový kurz, kde své vědomosti budete moci prohloubit a zdokonalit!

Nezapomeňte, s chutí do toho, půl je hotovo! Tak kdy začnete svoji jazykovou výzvu právě vy?

Autor
článku

Noemi Cihlářová

Mohlo by se hodit...