Výběr jazykového kurzu krok za krokem II

24.10.2013
Jazykové vzdělávání

Čemu se věnovat?

"Lidé, kteří mají cíl, uspějí, protože vědí, kam směřují." - Earl Nightingale

Rádi byste se naučili gramatická pravidla, nová slovíčka a bez problémů porozuměli čtenému i mluvenému projevu - věnovali se obecnému jazyku, nebo se potřebujete zlepšit v konverzaci, či se připravit na mezinárodní zkoušku, zkoušku na vysoké škole nebo třeba na pohovor? Nabídka našich kurzů je velice pestrá, pokud byste se o své představy chtěli podělit, popř. jste v naší nabídce nenašli přesně to, co hledáte, rádi vaše představy vyslechneme a vyhovující kurz navrhneme.

Kdy a jak často?

Délka hodiny a intenzita výuky hraje roli především v dosažení rychlého pokroku. Každému vyhovuje něco jiného, a proto nabízíme intenzivní kurzy i kurzy, které se konají jednou týdně. Je proto dobré věnovat pozornost rozvrhu kurzu i délce vyučovací hodiny. Délka kurzu se odvíjí od jednotlivých typů kurzů např. specializované semináře (8 vyučovacích hodin), obecný jazyk a konverzace (30 vyučovacích hodin), večerní škola (120 vyučovacích hodin), pomaturitní studium (640 vyučovacích hodin).

U individuální výuky sami rozhodujete o rozvrhu kurzu i délce hodiny.

Český nebo zahraniční lektor?

Český lektor je zpravidla vhodná volba v momentě, kdy s cizím jazykem začínáte, nebo máte pocit, že byste občas v hodině potřebovali gramatiku, význam slovíček vysvětlit česky (pro jistotu). Ze zkušeností doporučujeme českého lektora pro úroveň úplní začátečníci, falešní začátečníci a mírně pokročilí.

Pokud jste uživatelem cizího jazyka a myslíte si, že máte dobré základy (ideálně se vaše jazykové znalosti pohybují na mírně pokročilé jazykové úrovni), doporučujeme zvolit rodilého mluvčího. Hodiny s rodilým mluvčím vám přinesou znalost "živého" jazyka.

Z čeho se učit?

Využití učebního materiálu hraje při vedení kurzu velkou roli, proto se vždy snažíme navrhnout vhodný materiál, který by se v kurzu mohl využívat. Studenti i lektor mají jasnou představu o náplni kurzu, průběžném a závěrečném testování. Vytyčení společných cílů a jejich dosažení je pak jasnou zárukou. Nezapomeňte se proto ptát, jakou učebnici budete v kurzu používat.

Kde se učit?

Pro výuku je důležité, aby se studenti cítili příjemně, v hodinách by měla vládnout pozitivní a přátelská atmosféra, jedině tehdy se člověk dokáže naučit a zapamatovat si maximum. Proto vám doporučuji, abyste se přišli podívat do jazykové školy, obhlédli si prostředí učeben, zúčastnili se ukázkové hodiny a omrkli si lektory. Vždy byste měli mít zároveň možnost promluvit si s koordinátorkami jazykových kurzů nebo si s nimi kdykoliv domluvit schůzku.

Samozřejmostí je možnost výuky v sídle vaší firmy.

Výběr vhodného jazykového kurzu není vždy zcela snadný, a proto jsem moc ráda, pokud se vám podařilo najít odpovědi na všechny otázky a získat jasnou představu o typu kurzu, který vám bude nejlépe vyhovovat.

Pokud byste rádi konzultovali svůj výběr, nebo měli jakékoli další otázky, těšíme se na vás a vaše dotazy!

 

Autor
článku

Lucie Potužáková
Lucie Potužáková
Lucka předává své několikaleté zkušenosti s výukou našim lektorům a každý den tráví zlepšováním metodických přístupů v IJV a hledáním cest jak ještě lépe učit cizí jazyk

Mohlo by se hodit...