Když se dostanete do mrtvého bodu...

14.11.2018
Jazykové vzdělávání

Představte si, že se pár let učíte … (=dosaďte si anglicky, německy, španělsky, francouzsky nebo ten vášcizí jazyk) a najednou máte pocit, že se nikam nehýbete.Možná děláte stále stejné chyby, používáte stejnou slovní zásobu a to, co potřebujete říct, ze sebe vždycky nějak vysoukáte a nějak se domluvíte. Je to pravděpodobně jen váš subjektivní pocit, ale na druhou stranu vás chápu. Dostali jste se do mrtvého bodu. Možná ztrácíte motivaci? Začarovaný kruh? Ale jak z něj ven?  

Třeba tak, že se kousnete a rozhodnete se připravit na mezinárodní zkoušku. A motivace, tedy hlavně důvod se začít pořádně zase učit (=dělat pokroky), je hned na světě. 

Mezinárodní zkoušky si představte jako žebřík. Každá z nich představuje váš pokrok, a když složíte tu nižší, ta vyšší je hnedna dosah. O tu správnou motivaci je tedy postaráno. Ale s jazyky, ale vlastně se vším novým, co se chcete naučit, to ani jinak nejde. 

Chcete se naučit plést? Koukáním na klubko a jehlice to nepůjde. Jezdit na bruslích? Ani to se díváním na televizi nenaučíte. Úplně stejně je to s cizími jazyky. U pletení může být motivace vlastní šála nebo svetr, u cizích jazyků mezinárodní zkouška. Bude to trochu bolet, tím myslím, že to půjde hned a budete se muset učit. Hlavně ale neztrácejte motivaci. Odměna bude sladká. 

Autor
článku

Jarka Klopf

Mohlo by se hodit...