Kategorie a hledání
14.4.2023

Nela Krnáčová

MATURITA? KEINE ANGST!

Pomalu, ale jistě se nám blíží ta část roku, která nenechá chladným ani jednoho čtvrťáka – MATURITA, zkouška dospělosti. I já jsem si jí prošla, sice je to už několik let zpátky, ale dodnes si pamatuji, jak nervózní jsem v den D byla. Ráda bych vám tedy předala své rady a tipy, jak úspěšně odmaturovat, a to nejen z německého jazyka.

3.4.2023

Tereza Huráňová

Velikonoce ve světě

Oslava Velikonoc už je za rohem. Ať už tradiční české Velikonoce patří k vašim oblíbeným svátkům nebo ne, rozšiřte si obzory ohledně tohoto svátku v zahraničí, nechte se inspirovat a třeba to zkuste tento rok jinak.

31.3.2023

Kateřina Lednická

Nepořádek se sklenicemi

Pár let zpátky se známí vydali do Turecka do Antálye na dovolenou. Bylo krásné počasí, seděli ve venkovní hotelové restauraci a podezřele dlouho čekali na jídlo, které si objednali, stejně jako ostatní návštěvníci restaurace. Byl problém s personálem. „To je bordel“, konstatoval známý po skoro hodině čekání.

22.3.2023

Klára Coufalová

Oslavy jara v zahraničí

Příchod jara s sebou nese spoustu tradic, rituálů a oslav. Tyto oslavy neprobíhají jen u nás, ale i ve spoustě dalších zemích. Pojďme se proto na několik zahraničních zvyků spojených s tímto obdobím podívat.

15.3.2023

Karolína Dolejšková

10 zajímavých faktů o španělštině

Učit se jazyk je zábava. Než se však začnete učit nový jazyk, je důležité se seznámit s jeho kulturou, původem a vývojem tohoto jazyka. Proto jsem si pro vás připravila 10 zajímavých faktů o španělštině.

6.3.2023

Martina Zahrádková

Proč se učit další jazyk?

Asi před půl rokem jsem se začala učit nový jazyk. Nejprve zejména kvůli škole, můj obor vyžaduje určitou míru znalosti ve třech různých jazycích, ale učení mě chytlo a hodlám v tom pokračovat. Otázka, která může vyvstat je, jestli je to k něčemu dobré. Nevybrala jsem si totiž mezinárodní jazyk, nýbrž norštinu.

24.2.2023

Tereza Huráňová

Jak se posunout v jazyce dále, když už nejste úplný začátečník

Myslím, že spoustu lidí potvrdí, že čím více umíte (ať už v jazyce nebo jakékoliv jiné oblasti), tím víc víte, že toho ještě spoustu nevíte. :) Zkrátka se na pokročilejší úrovni dostanete do takového mrtvého bodu a najednou se nezlepšujete tak rychle a efektivně jako doposud. Níže najdete několik tipů, které by Vám mohli pomoci.

1.2.2023

Kateřina Lednická

Skóre 4:4

Před pár lety letěl táta poprvé do Japonska. Zašel tam do směnárny aby si rozměnil peníze. Byl poučen, lehce se poklonil a zeptal se: „Do You speak English?" Za přepážkou odmítavě zavrtěli hlavou.

3.1.2023

Klára Coufalová

Jací jsou Švédi a jak se chovat ve Švédsku

Jazykem letošního ledna je v IJV švédština. Ta bude v tomto měsíci provázet i všechny naše fanoušky na sociálních sítích. Zajímá vás, jací jsou doopravdy Švédové? A jak se v této krásné severské zemi chovat? Pojďme se na to podívat.

19.12.2022

Martina Zahrádková

Jak slaví Vánoce v Itálii

Je týden před Vánoci a všichni se již jistě těšíme, někdo více, někdo méně, na všechny ty tradice, které jsou s českými vánočními svátky spojené. V IJV patří letošní prosinec italštině a Itálii, proč se tedy mezi sháněním kapra a zdobením vánočního stromečku nepodívat na to, jak slaví Vánoce Italové?