Chcete být u přijímacího pohovoru v IJV úspěšní?

9.3.2011
Život v IJV

Jaká vládne při pohovoru atmosféra?

Asi pro nikoho není představa účasti na přijímacím pohovoru zcela příjemná. Není vždy úplně jednoduché bez sebemenší známky nervozity odpovídat na všechny kladené otázky. Možná si vzpomenete na ten pocit, kdy se celou cestu uklidňujete a zakazujete si být nervózní, ale před samotným začátkem pohovoru se vám nervozitou roztřesou ruce, v ústech máte sucho a s obavami čekáte, co se stane dál. V IJV víme, že vám na pohovoru záleží a můžete být na začátku nervózní z toho, abyste nám ukázali všechny své silné stránky, proto se snažíme od prvního podání ruky vést pohovor v přátelské atmosféře. Nikdo se na vás nebude mračit a nikdo vám nebude záměrně pokládat „záludné“ otázky, kterými vás bude ještě více znervózňovat a uvádět do rozpaků. Zaručuji vám, že z vás po pár sekundách nervozita spadne a vy se budete soustředit pouze na kladené otázky a své odpovědi.

Musím oslňovat termíny z pedagogiky, metodiky a didaktiky?

Při pohovoru se budeme zaručeně věnovat metodice výuky cizího jazyka, nikoli však v teoretické rovině. Položíme vám několik obecných otázek, které se týkají především vašich zkušeností s výukou cizího jazyka. Zajímají nás také vaše názory na problematiku spojenou s výukou. Samozřejmě není na škodu, když se „pochlubíte“ znalostí některých termínů z metodiky výuky cizího jazyka, avšak je dobré si uvědomit, že nás nejvíce zajímají vaše lektorské zkušenosti a dovednosti. Při pohovoru se zastavíme také u modelových situací, které mohou v hodinách nastat, kdy se těšíme na rychlost vašich reakcí a především vaše zajímavé nápady.

Mám za každou cenu říkat pravdu?

Sám Komenský říkával: „Mluv vždy pravdu, nechtěj lháti.“ Při pohovoru vám doporučuji řídit se tímto moudrem dvojnásob. Vždy se vám vyplatí odpovídat pravdivě, nebo se nad položenou otázkou zamyslet a vzpomenout si na vaši zkušenost spojenou s diskutovaným tématem. Určitě bude lepší, když přiznáte, že s problematikou nemáte zkušenost, a pokusíte se sami navrhnout možnosti řešení. Kreativním nápadům se nikdy meze nekladou. Vaše odpovědi tak působí věrohodně a vždy je z nich vidět váš zájem o obor.

Jak vůbec poznáte, že jsem pro IJV ten pravý/ta pravá?

Ptáte se, co se děje poté, kdy opustíte zasedací místnost a IJV? Všechny vaše odpovědi, reakce a názory jsou po metodické části pohovoru pečlivě a detailně zaznamenány. Na vaše odpovědi je vždy nahlíženo z několika úhlů pohledu, mimo jiné jsou porovnány se standardy a hodnotami, které v IJV ctíme. Následně padne jasné rozhodnutí – kandidáta/kandidátku doporučuji/nedoporučuji přijmout.

Pokud jste se rozhodli najít v IJV své štěstí, přeji vám, abyste se u nás na přijímacím pohovoru cítili příjemně, ukázali to nejlepší, co ve vás je, a setkali se s oznámením, že jste byli úspěšní. Hodně štěstí! Těšíme se na vás u přijímacího pohovoru!

Autor
článku

Lucie Potužáková
Lucie Potužáková
Lucka předává své několikaleté zkušenosti s výukou našim lektorům a každý den tráví zlepšováním metodických přístupů v IJV a hledáním cest jak ještě lépe učit cizí jazyk

Mohlo by se hodit...