5 důvodů, proč se učit japonsky

16.2.2017
Jazykové vzdělávání

Na běžné dovolené asi nikdo naší znalost japonštiny příliš neocení. Na pracovním pohovoru už se jí blýsknout můžeme. Šance, že se naším životním partnerem stane Japonec/Japonka, není vzhledem k nejrůznějším mezinárodním spolupracím úplně mizivá, takže také v tomto případě by se nám nějaké ty fráze hodit mohly. To, jestli se Vám japonština líbí nebo ne, asi nechám na Vás. Ráda bych ale vypsala pět důvodů, racionálních i méně racionálních, proč by měla při rozhodování, jaký nový jazyk se začít učit, padnout volba právě na japonštinu.                                                                 16759000
1. Japonská ekonomika je druhou nejvyspělejší na světě. To znamená, že se dost možná může stát, že se nadnárodní korporace, ve které pracujete, dostane ke spolupráci s Japonskem (vlastně ani nemusí jít o korporát, klidně postačí malý obchůdek se suvenýry na Staroměstském náměstí). Zde přichází řada na Vás, prozíravého zaměstnance, který se již nějaký ten pátek japonsky učí, protože bylo přeci již před pár lety jasné, že na obchody s Japonci dojde.

2. V současné době se zdá být trendem dělat si virtuální přátele. To si prostě na facebooku klikáte na “přidat do přátel” u lidí, kteří mají zajímavou profilovou fotku. Vzhledem k tomu, že Japonci jsou třetí největší jazykovou skupinou na internetu a okolo 88 milionů Japonců aktivně používá internet, dost možná někdy spatříte žádost o přátelství od někoho z Tokia, Ósaky nebo nějaké japonské vesničky. Asi si dokážete představit neskonalou radost Japonce, pokud ho někdo z druhého konce světa pozdraví japonsky. Přátelství na dálku se rázem stane poutem na celý život.

3. Také zůstáváte stát s otevřenou pusou vždy, když vidíte to krásné japonské písmo? V některých případech se pravděpodobně koukáte na písmo čínské, ale to je vesměs jedno. V době, kdy pomalu ztrácíme schopnost čitelně psát naší jednoduchou latinkou, je balzámem na duši vytvářet psaním malé umělecké dílo. Stanou se z nás malé děti, co se učí psát a se stoprocentní pozorností píší jednotlivé znaky. Vlastně spíš kreslí.

4. Studium japonštiny může nebývalým způsobem rozšířit naše obzory na poli historie, etiky, kultury či filozofie. Japonsko, k jehož historickým či kulturním kořenům se člověk dostane skrze japonštinu zcela jiným způsobem, je úzce propojené s dalšími asijskými zeměmi. Nevím proč, ale studium neobvyklých jazyků přináší  u většiny lidí opravdu hluboký zájem o celou kulturu, zemi, kuchyni, a ano, i filozofické smýšlení dané populace. Slyšeli jste už o buddhismu či šintoismu?

5. Máte rádi sushi, polévku miso a další japonská jídla? Byli jste někdy v opravdové japonské restauraci? Většina názvů je tam vlastně jen japonsky. Pro ty, co neumí japonsky, je vše samozřejmě přeloženo menšími písmenky pod japonským názvem. Příště můžete být ale ten, koho se české překlady netýkají a objednat si prostě japonsky. S japonským přízvukem.

 

Obecná japonština

když hledáte od všeho trochu
1 termín
od 5 590,-

Autor
článku

Veronika Brossi

Mohlo by se hodit...